Linköpings universitet
IT-rådet, gruppen för informationsstrukturering
(f.d. gruppen för externinformation med IT)

Rapport till IT-rådets sammanträde 1996-03-27

Denna rapport utgår från rapporteringen till IT-rådets sammanträde 1995-12-19. Den består av två delar: gruppens arbete fram till IT-rådets sammanträde 1996-02-26 (tidigare redovisat skriftligt men ej vid sammanträdet), och det fortsatta arbetet fram till 1996-03-27.

Gruppens arbete mellan 1995-12-19 och 1996-02-26

Gruppen har sammanträtt den 15 januari, 1 februari och 13 februari. Universitetets nytillträdde WWW-koordinator Adam Lidvik har adjungerats till gruppen. Inbjudan att sända studentrepresentanter har framförts (informellt) men sådana har ännu ej nominerats.

Den första prioriteten har varit att slutföra och avlämna uppdraget att se över utformningen av universitetets och fakulteternas externa hemsidor, dvs de sidor som externa besökare först möter. Detta arbete, som mötena i november och december ägnades åt, har nu förts vidare av Adam Lidvik i samråd med Lars Holberg på basis av gruppens tidigare arbete. Gruppen har därför övergått till att tjäna som referensgrupp i deras fortsatta arbete. Lidvik och Holberg har presenterat modifierade förslag vilka också varit en del av bakgrunden till gruppens arbete med informationsstrukturering. Den uttalade avsikten är att de reviderade hemsidorna ska kunna sättas i drift i en nära framtid.

Inriktningen av gruppens arbete har rapporterats till universitetets ledningsgrupp (dekaner m.fl.) i januari. Därvid fastställdes gruppens förslag att använda en subsidiaritetsprincip vid uppläggning av WWW-sidor, dvs att sidor ska läggas upp av den person eller grupp som är källan till informationen på respektive sida, men att det samtidigt ska finnas en koordinering som garanterar dels att de uppbyggda strukturerna är tillräckligt enhetliga, dels möjliggör korsreferenser mellan sidor.

I linje med gruppens nya ansvarsområde, som vi föreslog i december och som accepterades av IT-rådet, har vi så ägnat stor uppmärksamhet åt struktureringsproblematiken. Vid sammanträdet den 15 januari gjordes en genomgång av vilka olika typer av besökare som kan tänkas på universitetets (på olika nivåer) WWW-sidor, och av vilka "dimensioner" som skiljer olika besökare (svenska/engelska/ev andra språk; tillfälliga vs regelbundna besökare, osv). På den basen påbörjades en diskussion om vilken strukturering som är lämplig för den information som de identifierade besökartyperna efterfrågar, med koncentration på information om grundutbildningen. Gruppen identifierade en distinktion mellan en jämförelsevis tydligt strukturerad "kärna" bestående av kursinformation, dvs information om och i kurser, och ett bredare område av mer lösligt strukturerad "annan information". Med information om kurs avses då t ex informationen i studiehandboken, med information i kurs avses lärarens kursinformation, studiematerial t ex laborationsanvisningar, gamla tentor, osv.

Vid sammanträdet den 1 februari, som var ganska kort, diskuterades bland vilka frågeställningar som kan vara speciella för HU i detta sammanhang.

Sammanträdet den 13 februari tog upp två punkter. En av dessa var att återvända till informationsstruktureringen, varvid gruppen efter fortsatt diskussion beslutade att det nu kan vara dags att gå vidare med det konkreta projektet att lägga upp kursinformation, dvs. informationen i den ovannämnda "kärnan" på ett sådant sätt att det framstår som enhetligt för besökarna, samtidigt som arbetet görs med iakttagande av subsidiaritetsprincipen. Detta kräver omedelbart vissa centrala ställningstaganden, t ex vilka dataformat som ska användas för den underliggande informationen. Det uppdrogs åt Erik Sandewall och Adam Lidvik att arbeta vidare med detta.

Gruppen uttalade vidare att en sådan pilotverksamhet på uppläggning av kursinformation borde bedrivas som tre projekt, ett för varje fakultet.

I denna diskussion behandlades också frågan om i vilka former som kursinformation behöver kunna presenteras. I princip angavs tre former:

Gruppen var överens om att samtliga dessa presentationssätt bör möjliggöras från en gemensam bas. Den erforderliga informationen ska alltså bara behöva matas in en gång. Frågan om villken representation som ska användas vid denna första inmatning överläts åt uppdraget till Sandewall och Lidvik.

Vid sammanträdet den 13 februari ventilerades också en annan fråga, nämligen frågan om policy för WWW-publicering inom LiU, där Lars Holberg skrivit ett diskussionsunderlag. Diskussionen gav en hel del synpunkter till Holberg, och gruppen konstaterade att frågan också bör tas upp i IT-rådet som helhet.

Gruppens arbete mellan 1996-02-26 och 1996-03-27

Gruppen har haft två ytterligare sammanträden, nämligen den 27 februari och den 11 mars. Arbetet har huvudsakligen inriktats på universitetets huvudsakliga hemsidor (universitet och fakultet), och på de strukturer som ligger närmast under dem.

Vid sammanträdet den 27 februari fastställdes utformning av hemsida bestående av en rubrikbild samt ett antal "knappar" med bestämda funktioner, där vissa skulle vara fasta och andra ha utbytbart innehåll. Det konstaterades att samma struktur borde kunna användas för både universitetet som helhet och för de tre fakulteterna. Gruppens medlemmar kom överens om att börja anpassa sina befintliga WWW-strukturer, respektive lägga upp sina nu kommande sådana, inom ramen för denna struktur, och att avrapportera vid kommande sammanträden hur väl detta fungerat.

Vid sammanträdet den 11 mars redovisades erfarenheterna hittills, även om arbetet enbart hade kunnat påbörjas. Vidare diskuterades strukturen på den engelskspråkiga hemsidan, och överenskoms hur dess innehåll skulle skilja sig från den svenskspråkiga.

Fortsatt arbete

Gruppen föreslår att arbete fortsätter i den riktning som nu påbörjats. Vi konstaterar att rekryteringen av Adam Lidvik som WWW-koordinator har givit helt nya möjligheter till framsteg vad gäller informationspresentation externt och internt med WWW.