Linköpings universitet
IT-rådet, Erik Sandewall                               1996-02-26

Strategisk handlingsplan inom IT-området
för Linköpings universitet

Fastställd vid IT-rådets sammanträde 1996-02-26.

Linköpings universitets IT-råd har som uppgift att ta fram förslag till strategisk handlingsplan för universitetet inom IT-området, och att föreslå konkreta åtgärder för att realisera denna strategiska plan. Efter ett års arbete får rådet framlägga följande förslag. Förslaget består av tre delar:

Teknisk nulägesbeskrivning

Utvecklingen på IT-området fortgår med samma höga hastighet som under tidigare årtionden, och griper alltmer in i olika aspekter av arbetsliv och privatliv. Några av de renodlat tekniska förändringar som driver på utvecklingen är: Denna utveckling är för gemene man mest synlig genom utvecklingen på persondatorer och arbetsstationer, där den ofta framträder som "inferhållning" ("infotainment"), dvs. en sammansmältning av information och underhållning. Men den fortgår också inom industrin, där inbäddade datorer fortsätter att få ökad betydelse i olika produkter: ficktelefoner och kopieringsmaskiner är exempel på produkter med stor inbyggd datorkapacitet, och bland annat bilar står nära i tur. Den har också strategisk betydelse i produktens livscykel inom företaget.

Denna mångfacetterade utveckling bör påverka universiteten på ett antal olika sätt:

Nulägesbeskrivning för Linköpings universitet

IT-inslag i olika utbildningar

Vad gäller IT-inslag i teknisk utbildning, ekonomisk utbildning och datautbildning har Linköpings universitet sedan länge en mycket stark ställning. En successiv förnyelse och modernisering av dessa utbildningar sker genom respektive fakultetsledningars, programnämnders och institutioners försorg. Speciellt gäller att den tekniska fakulteten har en IT-grupp som tagit och tar ett antal initiativ på detta område. Universitetets styrka i detta avseende torde ha bidragit till att våra utbildningar på dessa områden hör till de mest eftersökta i landet.

För utbildningar på andra fakulteter är bilden mindre ljus, vilket bland annat kan bero på den låga anslagsnivån för flertalet humanistiska och samhällsvetenskapliga utbildningar. Inom före detta FHS-området finns ändock en stark medvetenhet om problemet och en vilja till förändringar. Inom lärarutbildningen torde man ha en längre väg att vandra.

IT-rådet vill betona vikten av att universitetets olika delar samverkar. Den (data)tekniska kompetensen bör kunna göras tillgänglig för universitetets övriga delar, och detsamma gäller för den pedagogiska kompetensen inom IPP och lärarutbildningen. Samverkan bör kunna vara till nytta för alla parter.

Datorresurser

Linköpings universitet skiljer sig från övriga stora svenska universitet såtillvida att vi inte har någon universitetsdatacentral, och egentligen aldrig har haft någon fullt utbyggd sådan. Istället har storinstitutionerna på teknisk fakultet egna datorsystem [denna term används i fortsättningen för att beteckna system bestående av nät av arbetsstationer och/eller persondatorer] och driftsgrupper för dessa. Denna organisation har haft många fördelar, men har möjligen bidragit till den stora ojämnheten i tillgång till datorkraft för olika kategorier av studenter liksom för olika kategorier av lärare.

En annan karakteristisk egenskap i vår situation är det starka studentengagemanget i drift av datorsystem/datornät för studenter, vilket manifesteras både i organisationer som Rydnet och Lysator, och i hur teknologer och andra studenter tar ett ansvar för driften av studentdatorsystem som Knutpunkten, Embassaden, Island osv. Detta fungerar enligt samstämmiga uppgifter utmärkt och är i flera avseenden en stolthet för universitetet.

Inom forskningen är bilden likartad: ett antal storinstitutioner har goda, och i en del fall utmärkta datorsystem för de egna forskarnas behov, medan andra institutioner har påfallande dålig datortillgång. Till exempel har Institutionen för språk och litteratur ingen som helst organiserad datortillgång [kollas], vilket är beklagansvärt med beaktande av de goda möjligheterna att använda IT vid språkinlärning.

Utöver de institutionsvisa datorsystemen finns även vissa tunga utrustningar och organisation för dessa. Hit hör framförallt det nationella superdatorcentret, NSC, men även det kraftfulla parallelldatorsystemet av typ Parsec vid IDA, med mera.

Datorsystemen inom förvaltningen är ett särskilt problemområde. Den befintliga datorservicegruppen UNIT ger service inom förvaltningen men torde vara underdimensionerad.

Moderna datanät som knyter samman institutionsdatasystemen finns i första hand på Valla-campuset och i studentbostadsområdet Ryd. Anknytning till nationell höghastighetsförbindelse finns men används inte på det sätt som skulle vara möjligt. På HU-campuset finns speciella problem gällande möjligheterna till sambruk med det datanät som betjänar sjukvårdsverksamheten; dessa möjligheter är för närvarande föremål för särskild utredning. Vissa av universitetets verksamheter i Norrköping har god datortillgång och deras kommunikation med Linköpingsverksamheterna sker via universitetsdatanätet SUNET. Problemet är här delvis nätfrågorna (det befintliga tekniska systemet överensstämmer i skrivande stund inte med vad som utlovats av leverantören), men även datortillgången i sig vid t ex IBU.

Datanätsfrågorna på Vallacampuset har i stor utsträcknng hanterats genom samverkan mellan de ansvariga för institutionsdatorsystemen. Detta har i huvudsak fungerat bra i löpande drift, men införandet av nya tjänster och möjligheter har ibland blivit fördröjd av att ingen velat ta på sig arbetet.

Vissa gemensamma initiativ beträffande licensavtal för programvara har tagits, men på detta område finns stora återstående behov.

Användning av IT som ett redskap i grundutbildningen

Rubriken avser de fall där IT används i grundutbildningen som ett redskap och utan att vara ett föremål för studium i sig. Relativt traditionell IT-användning torde finnas i tillräcklig utsträckning, innefattande simulering och andra numeriska beräkningar i teknisk utbildning, databehandling av större mängder statistiska data i t ex medicinsk utbildning, osv. Den kritiska frågan i dagsläget är därför användningen av den senaste IT-utvecklingen, som kortfattat beskrevs ovan, på följande sätt: Den faktiskt förekommande verksamheten är mycket begränsad jämfört med vad som skulle kunna göras, och kan kort sammanfattas som följer: IT-rådets arbetsgrupp för IT-användning i grundutbildningen har nyligen (november 1995) utlyst en möjlighet att ansöka om medel för projekt inom dessa områden. Ett avsevärt antal projektförslag har inkommit, och beslut förväntas under december månad. Denna resurs har organiserats i samarbete med kvalitetsrådet vid universitetet. Vidare har motsvarande initiativ tagits inom teknisk fakultet, och förbereds [kollas] inom filosofisk fakultet. Samverkan mellan universitetsgemensamma och fakultetsspecifika initiativ garanteras genom personalunioner: nyckelpersoner på fakultetsnivå deltar också aktivt i IT-rådets motsvarande arbetsgrupp.

Sammanfattningsvis så är det mycket som behöver göras på detta område; en organisation härför finns, men verksamheten befinner sig i ett startskede. För ögonblicket begränsas arbetet sannolikt mer av personaltillgång än av ekonomiska begränsningar i sig. Åtgärder för vidareutbildning av universitetets lärare i användning av den nya teknologin är därför en nyckelfråga.

Användning av IT som ett redskap i forskningen

Situationen på forskningssidan är i stora stycken analog med den på grundutbildningssidan. Informationsteknologi i mer klassisk bemärkelse används i många forskningsprojekt på teknisk fakultet och i vissa sådana på medicinsk fakultet. Inom dessa fakulteter liksom inom institutionen för Tema är elektronisk post, dokumentsökning, och textbehandling för framställning av rapporter och avhandlingar likaså allmänt använda.

Inom vissa forskningsområden har man en internationell defaktostandardisering vad gäller system för dokumentproduktion, nämligen till LaTeX på vissa områden och SGML på andra, så att bidrag till konferensproceedings och tidskrifter kan färdigställas av författarna och de samlade trycksakerna ändå kan få ett enhetligt utseende. Likaså finns inom ungefär samma vetenskapsområden en snabbt ökande användning av Internet och WWW som medium för resultatspridning. Forskare i Linköping torde inte ha några svårigheter att delta i dessa förändringar på det internationella planet.

Forskningen på dataområdet i sig har, som bekant, en mycket stark ställning i Linköping, och där finns ingen anledning till oro.

Liksom på grundutbildningssidan finns det också inom forskningen en del områden där IT-användningen är mycket liten. Man har då att ta ställning till om detta är ett problem eller inte. Vår bedömning är att de användningar som IT redan har inom vissa discipliner, alltså som verktyg för kommunikation mellan forskare och för resultatpublicering i vidaste bemärkelse, har så stora fördelar att det med all sannolikhet kommer att spridas även till områden där det idag inte används i Linköping och kanske heller inte annorstädes. Det är därför av stor betydelse för de berörda forskarna och för forskningen vid LiU att informationsteknologi i denna bemärkelse görs praktiskt tillgänglig för dem.

Användning av IT för administrativa ändamål inom universitetet

Det är svårt att dra någon naturlig gräns mellan IT-användning i forskning eller grundutbildning å ena sidan, och IT-användning för administrativa ändamål å den andra. Både utbildning och forskning har administrativa aspekter på alla nivåer från den enstaka läraren och studenten till fakultets- och universitetsledning, och alla aktörer använder eller kan tänkas använda IT för sina respektive ändamål. Emellertid finns det också en del administrativa ändamål som inte naturligen fångas upp av de föregående rubrikerna, och det är de som ska behandlas här.

Tydligast framstår då universitetets dataregistersystem, dvs. system som har karaktären av klassisk administrativ databehandling. Hit hör:

Vidare berörs speciellt HU i stor utsträckning av användningen av landstingets/Östgötadatas sjukvårdssystem.

De tidigare problemen med ekonomisystemet är väl kända, och nu lyckligen övervunna. PA-systemet är föråldrat, och ett konsortium av högskolor håller på att utarbeta ett nytt system som förväntas vara klart under 1997. LADOK-systemet är omodernt och håller på att revideras. Under hösten 1996 kommer ett client-server-system att tas i bruk vilket medför krav på nät och klientutrustning. Systemet har fått en ökad strategisk betydelse i och med den nya medelstilldelningen för grundutbildning. Nya krav på årsredovisning medför ökade krav på uttag ur såväl ekonomi-, personal- som studieadministrativt system, och därvid bör också noteras problem med olika definitioner i de olika systemen.

Diariesystemet JANUS är nytt och är en plattform för ett samlat diarium för institutioner och övriga enheter. JANUS använder TRIP som databashanterare, och via gränssnitt för presentation via WWW öppnas en rad nya möjligheter att t ex lägga upp och publicera protokoll etc.

Det faktum att universitetet saknar standards för såväl maskin- som programvara gör att särskilda krav ställs vid anskaffning och implementering av administrativa system som ska användas inom hela organisationen. För närvarande pågår arbete med att samordna förvaltningens nyttjande av framförallt ordbehandlings-, kalkyl-, och elpostprogramvara.

IT-rådets arbete under 1995

IT-rådet har i sitt arbete under kalenderåret 1995 föreslagit ett antal omedelbara åtgärder och policyställningstaganden, t ex vad gäller studenternas datortillgång och vad gäller principer för datornätanslutningar. Jämsides med detta har rådet startat arbete gällande användningar av modern IT för dokumenthantering i vid bemärkelse inklusive användningar av Internet och WWW. Detta arbete, vilket huvudsakligen bedrivits i fyra arbetsgrupper, har givit ett underlag för de förslag till långsiktiga initiativ som presenteras i nästa avsnitt.

Förslag till strategi och konkreta åtgärder på universitetsnivå

IT-rådet föreslår att åtgärderna centreras runt följande tre huvudmålsättningar: Vi ska referera till dessa som infrastrukturåtgärder, spridningsåtgärder, respektive pionjäråtgärder.

Infrastrukturåtgärder

Spridningsåtgärder

Pionjäråtgärder