Förslag att sätta igång med Linköping University Electronic Press

Jag tyckar att bitarna nu har fallit på plats vad gäller Linköping University Electronic Press ("LINEP"). Eventuellt kan man bredda det till att också ha en biblioteksaspekt, där elektroniska artiklar som publicerats på annat håll lagras i kopia. Isåfall skulle namnet bli Linköping University Electronic Press and Archive ("LINEPA").

Följande har klargjorts:

Marginalanteckning: arbetsgruppen it i forskningen var kritisk till att införa en förkortning till, och föredrog att arbeta med hela namnet. Det finns dock situationer där en förkortning är nödvändig, t ex för domännamnet i Internet. Den kan inte heta
  http://www.linkoping_university_electronic_press.liu.se/
Det går inte. Det måste bli något i stil med
  http://www.linep.liu.se/
Jag föreslår därför följande:

1. att vi tar upp frågan om inrättande av en LINEP genom IT-rådet (27.3), ledningsgrupp (29.3 om möjligt, eljest 12.4) och universitetsstyrelse (17.4).

2. att förlaget inte görs till separat administrativ enhet, utan organiseras som följer:

Förlagsredaktören kan antagligen vara en tjänsteman/kvinna på universitetsbiblioteket eller på info, den driftsansvarige kan med fördel vara nämnde Peter Bivesand på UNIT.

3. att förlaget får en egen budget direkt från US för att utföra dessa uppgifter (vilket i klartext innebär att de enheter som redaktör resp driftsansvarig ingår i kan ersättas av förlagsbudgeten)

4. att verksamheten i inledningsfasen inriktas på följande typer av publikationer. I samtliga fall ska förlaget vara en *möjlig* och tillgänglig, men inte en obligatorisk form att publicera respektive skrift:

Ändringar i detta utformas fortsättningsvis av förslagsstyrelsen.

5. att US fastställer riktlinjer för vad som är viktigt i förlagets verksamhet. Följande är ett första utkast:

Därtill finns ett antal självklarheter eller generaliteter, som att verksamheten ska bedrivas till minsta möjliga kostnad och ge bästa möjliga service, och att den ska bidra till LiU:s goda ansikte utåt.

Så snart vi fått ett sådant beslut i US kan vi officiellt inrätta domännamn (t ex ovanstående) och annonsera existensen av förlaget. Det finns väl anledning att gå ut och göra PR för det hela. Det skulle dock vara en fördel om vi kunde lägga upp en del doktorsavhandlingar redan nu (vidtala författarna om att vara med på detta "under förutsättning att..."), så att verksamheten kan avtäckas snabbt efter US-beslutet.

Det finns en del ytterligare copyrightfrågor som behöver rätas ut, och som har att göra med vad vi säger till författarna. Dock är det inget problem alls med doktorsavhandlingar av monografityp (utom om författaren vill ha den på vanligt förlag för att göra pengar på den), utan det gäller bara artiklar som kan komma att återpubliceras i tidskrift el dyl. Avhandlingar kan vi alltså köra igång med direkt. Jag tror heller inte att vi ska vänta med att inrätta förlaget tills alla copyrightfrågor belysts färdigt, för då blir det aldrig gjort. Låt oss köra nu, och samtidigt lägga på ett kol vad gäller copyrighten.