Göm menyn

Datateknisk inriktning för I och Ii

Inriktningsansvarig: Universitetslektor Aseel Berglund, IDA

Visionen med inriktningen för datateknik är att man efter några års yrkeserfarenhet skall kunna ta det tekniska och affärsmässiga ansvaret för dator-baserade produkter i en roll som:

  • Projektledare eller produktägare i en stor organisation
  • Entreprenör i ett litet företag

Den typiska karriärvägen kan vara att man börjar som programmerare, junior teammedlem, konstruktör, testare, projektadministratör, dokumentatör eller assistent till en kvalitetssamordnare eller annan utredare. Det kan också vara så att man arbetar inom sin ekonomiska profil och tar ansvaret för att anpassa verksamhetens informationssystem. Anställningsform som konsult är inte ovanlig bland I-are.

Efter några års erfarenhet och fördjupning inom teknik och produktspecifika områden skall man vara beredd att axla mer ledande uppgifter. Ibland blir man den viktiga kuggen mellan marknadsavdelning och teknikavdelning. Datateknisk inriktning tränar dig i problemlösning, vilket man har glädje av om man hellre vill utvecklas till teknisk specialist.

Den som har entreprenörskapet i blodet kanske börjar med en egen liten konsultfirma för att sedan bilda ett utvecklingsbolag med egna och andras pengar i botten.

Datatekniken är internationell till sin natur, många tidigare studenter arbetar utomlands.

För antagna ht 2012 och senare omfattar inriktningen 70 hp lästa kurser under åk 3-5 - därav 66 hp obligatoriska kurser och 4 (i realiteten 6) hp valbara kurser.

Det övergripande målet med de obligatoriska  kurserna har varit att ge en gedigen förståelse av nutida datorsystems beståndsdelar samt teknologin för utveckling av dessa system. Detta  inom ramen för de tillgängliga poängantalen, samt det I:aren har i bagaget från åk1 (8 hp) i programmering).

Intresserad av att ta en master i Datateknik och civilingenjör i Industriell Ekonomi? Titta på informationen i menyn till vänster, och prata med inriktningsansvarig.


Sidansvarig: Aseel Berglund
Senast uppdaterad: 2021-04-14