6e januari – dag 2 HICSS49

Min morgon började i Electronic Government spåret med ett minitrack som hette Resilience against crisis and disasters. Ett minitrack är en en och en halv timme lång session där tre till fyra doktorander eller forskare presenterar en artikel var som alla knyter an till huvudtemat för minitracket. Den här sessionen pratade de mycket om hur specialgjorda verktyg (appar webbsidor etc.) för krissituationer oftast inte används på önskat sätt. Vilket jag kan förstå, säg om det blev en översvämningen under tiden jag var på Kauai, inte skulle jag börja googla efter en app som myndigheterna eventuellt skapat för just den här situationen? Jag skulle antagligen vända mig till de medier jag vanligtvis använde.

En annan artikel handlade om hur dess verktyg, om de nu lyckades få någon att använda dem, ofta saknade information om hur infrastrukturen påverkats av krisen eller naturkatastrofen. De diskuterade möjligheterna med crowdsourcing för att samla in den informationen och sammanfoga med de befintliga verktygen, mycket intressant!

Efter fikapausen så var vi båda på en session som hette Cyberwarfare. Vilket lät ascool och tydligen var en forskade med rockstjärnestatus i ämnet med i en paneldebatt. Men så här 2 månader senare är det enda jag kan utläsa av mina anteckningar från sessionen att de pratade om vikten av att lära barn att använda säkra lösenord och hur man på diverse enkla knep kan utnyttja minnesstrukturen i din dator för att undgå hackers. Matnyttigt, men inte ascoolt.

 

 

IMG_1872

På lunchen lyckades vi hamna bredvid Ralph Sprague, som grundade HICCS, och hans fru. En ren lyckträff att få möta en sådan kändis i HICSS-kretsar, han visste också vem Martha var. Kvinnan som visade oss runt på Manoa Campus för er som glömt henne.

Precis efter lunchen lyssnade vi på en keynote speaker om “wearable for you brain”. Hur man nu kunde läsa av hjärnvågor med hjälp av olika wearables och på så vis nu göra undersökningar som inte krävde att man var i ett labb uppkopplad till en jättemaskin via en massa sladdar till huvudet. Jag tycker det är så coolt hur datavetenskapliga genombrott möjliggör genombrott i andra fält!

Efter lunchen så besökte jag en session om Social networking and communities Där diskuterades bl.a. en fältstudie i hur sociala medier användes i olika stadier av revolter i länder och hur sociala och mobila medier kan användas till att hjälpa människor i händelse av en katastrof.

En intressant och lärorik dag.

DSC_0327

På kvällen hade en av kockarna på hotellet bakat en vegansk tårta bara för oss! Mums!

//Sara