Göm menyn

Referenslitteratur

Denna sida innehåller referenslitteratur till det webbaserade kursmaterial i STONE som används för introduktion till institutionens datorsystem. Som ett komplement till det ibland summariska kursmaterialet tillhandahåller jag denna lista med tips på böcker, väl medveten om att det är svårt att hitta böcker som passar alla.

Kursmaterialet och denna lista med referenslitteratur underhålls av Peter Dalenius, petda@ida.liu.se. Samtliga böcker i listan nedan finns i min ägo. Om du är väldigt nyfiken på någon av böckerna, men inte är säker på att det är värt att lägga ut pengar på den, kan du komma förbi mitt kontor och få titta på boken i fråga. Jag har dock ingen möjlighet att låna ut böcker.

Böcker om UNIX och liknande system

  • Walleij, Linus (2004) Att använda GNU/Linux. Studentlitteratur.
    Den här boken vänder sig främst till avancerade användare som är intresserade av att förstå hur GNU/Linux är uppbyggt. Man behöver inte nödvändigtvis ha arbetat med GNU/Linux förut, även om en ganska gedigen datorvana i allmänhet förutsätts.
  • Glass, Graham & Ables, King (2003) UNIX for Programmers and Users. Pearson Education.
  • Gottleber, Timothy T. (2003) Bulletproof UNIX. Pearson Education.
  • Ray, Deborah S. & Ray, Eric J. (2003) UNIX. Peachpit Press/Pearson Education.
    Detta är exempel på tre amerikanska böcker om UNIX. Innehållet består till största delen av exempel på användning av olika UNIX-kommandon. Målgruppen är främst nybörjare, även om innehållet ibland glider över till ren systemadministration.
  • Molay, Bruce (2003) Understanding Unix/Linux Programming. Pearson Education.
    Den här boken riktar sig till programmerare i UNIX-miljö och går igenom ett flertal systemfunktioner och hur man använder dessa, företrädelsevis i C.

Böcker om datorer i allmänhet

  • Brookshear, J. Glenn (2005) Compuer Science: An Overview. Addison-Wesley/Pearson Education.
    Den här boken används som kurslitteratur i ett par introduktionskurser. Den innehåller en utmärkt om än ytlig genomgång av det mesta inom ämnet datavetenskap: datorns uppbyggnad, nätverk, programmering, databaser, m.m. Det är en bra, om än kanske lite kompakt, bok för nybörjare som rekommenderas som bredvidläsning för alla som ska läsa datakurser.
  • Gonick, Larry (1991) Datorn i bild och bubblor. Institutionen för tillämpad miljövetenskap, Göteborgs universitet.
    Detta är en hysteriskt rolig översikt över datorns historia och tekniska uppbyggnad i serieform. Författaren är kanske mer känd för föregångaren Genetiken i bild och bubblor, därav det något udda förlaget för en databok.

Sidansvarig: Peter Dalenius
Senast uppdaterad: 2005-04-11