Göm menyn

För lärare

Denna sida innehåller information till lärare som vill använda det kursmaterial för introduktion till IDA:s datorsystem som finns i STONE.

Start av ny kurs

Skicka e-post till Peter Dalenius, petda@ida.liu.se, senast någon vecka innan kursstart, och inkludera följande information:

  • Namn och e-postadress till de personer som ska vara handledare i kursen (studenter eller lärare).
  • Kurskod för den kurs som ska använda kursmaterialet. Kurskoden används för att hämta alla registrerade från ARLA-registret (se filen ~idainfo/info/arla).
  • Datum när studenterna senast behöver ha sina STONE-konton.

Berörda handledare kommer att få konton på en gång och studenterna kommer att få konton samma dag som angivits ovan. Kontoinformationen skickas via e-post till studenternas vanliga adresser. Om kursen går i början av programmet kan det bli problem med att inte alla studenter har hämtat ut sina e-postkonton. I så fall kan det bli aktuellt att dela ut kontoinformationen på papper.

Det är bra att informera studenterna om att kursmaterialet ska användas, samt hur stor del av det som de förväntas klara av. Det är också bra att vid behov avsätta tid för handledarena att gå igenom och bekanta sig med materialet och arbetssättet.

Omfattning

Kursmaterialet är avsett att kunna användas i flera olika kurser. En del kurser använder materialet som en del i poänggivande moment, medan andra kurser använder det som en frivillig resurs. En del kurser går igenom hela materialet, medan andra enbart nöjer sig med den grundläggande UNIX-introduktionen. Det är upp till varje enskild lärare att bestämma hur stor del av materialet som ska användas.

Undertecknad använder själv hela materialet i kurser för C- och D-programmen. Detta sker som en del i en större kurs med ett par introducerande föreläsningar om UNIX och datorns historia. Studenterna har då typiskt sex bokade labbtillfällen à två timmar där en handledare har hand om en klass bokad i fyra PUL.

Lärarinloggning

Handledarna i kursen kommer att få särskilda rättigheter i systemet. De kan direkt komma åt alla steg i kursen, utan att svara på diagnoser, och kan också se resultaten för alla studenter i kursen.

För att undvika att studenterna använder sig av "trial and error" finns en gräns för hur många gånger studenten får misslyckas med en diagnos. Antalet varierar mellan diagnoserna, men är oftast tre gånger. Efter det sista misslyckade försöket låses diagnosen och studenten kan inte fortsätta med det aktuella steget. Handledaren har då möjlighet att logga in och låsa upp den aktuella diagnosen, varvid studenten får lika många nya försök som från början.

Vid behov kan undertecknad träffa och introducera STONE och kursmaterialet för handledare.

Kostnad

Det är för närvarande helt gratis att använda kursmaterialet som en del av en kurs vid Institutionen för datavetenskap. Det innebär samtidigt att det finns små resurser att utveckla materialet, utöver det kontinuerliga arbetet med att rätta fel och göra anpassningar vid systemuppgraderingar. Tips på förbättringar är dock alltid välkomna.


Sidansvarig: Peter Dalenius
Senast uppdaterad: 2005-04-12