Göm menyn

TDP017 Företagsprojekt

Kursinformation


Syfte

Syftet med kursen är att ge kunskap och praktisk erfarenhet av mjukvaruprojekt på industrinivå. Kursen ges över två perioder på höstterminen.

Företagsprojekt

Kursen innebär att ni kommer att placeras på ett företag och fungera som ett mjukvaruteam om ca 6-7 personer. Målet är att ta fram en fullt fungerande produkt. Företaget specificerar arbetsuppgift, metoder, verktyg samt vilka dokument som ska framställas som del i utvecklingsprojektet. I slutet av kursen (december) presenteras produkten på ett professionellt sätt i storseminarium med demo för företag, studenter och företagets kunder.

Roller och ansvar

På företaget kommer ni att få en handledare som övervakar och styr projektet (detta kan se olika ut beroende på företag och projektmetodik). I teamen får varje student själv ansvara för en del i projektet och dessa delar examineras individuellt (se examination nedan). Gruppen kan vara självorganiserande och kan alltså själva ta fram en passande rollfördelning inom teamet (projektledare, interaktionsdesigner, programmerare, testare osv.). Viktigt är dock att gruppen följer den av företaget föreslagna projektmetodiken som alltså kan påverka rollfördelning och arbetssätt.

Process

Målet är att gruppen ska sitta co-located hos företaget i ett projektrum samt deltaga på fika och företagsmöten i viss utsträckning för att lära känna företagskulturen. Företaget ombesörjer att ni får ta del av relevant information, får tillgång till lokaler och datorresurser. Tider ni kan vara på plats hos företaget diskuteras och planeras med företagshandledaren och examinator.

Inledningsvis i projektet blir det viktigt att planera arbetet samt finna praktiska lösningar på lokalproblem, tillgång till verktyg och datorer samt eventuella avtal som kan komma att behöva skrivas. Det är alltså viktigt att ni agerar flexibelt, och är lösningsbenägna när problem uppstår. Lösningarna diskuteras fram med kursledare (Rita Kovordanyi) och med företaget. Parallellt med att praktiska problem löses kommer ni även att behöva läsa er in i företagets produkt (kravspecifikation), metodik och utvecklingsmiljö.

Seminarier

Avstämningsseminarier hålls regelbundet på universitetet med kursledare (Rita Kovordanyi) där det främsta målet är att tillse att projekten fortgår enligt plan och att undanröja eventuella hinder. På seminarierna presenterar varje team sitt projekt, milstolpar och planer. Det finns även möjlighet att diskutera intressanta situationer som kan ha uppstått i projekten och hur man kan hantera dem.

Komplettering av seminarium

Beskriv kort en stötesten ni har stött på vid uppstarten av ert projekt, och diskutera en möjlig lösning. Lämna in din komplettering i Lisam, under Inlämningar > Komplettering sem 1/2.


Sidansvarig: Rita Kovordanyi
Senast uppdaterad: 2023-10-12