Göm menyn

TDP004 Objektorienterad programmering

DOJO


Förberedelse

Inför varje dojo kommer det att finnas ett antal förberedelseuppgifter. Varje student ska vara redo att redovisa en självvald delmängd av dessa inför dojogruppen (ca 10 studenter per grupp). Varje uppgift man anmäler sig redo att redovisa kommer ge 2p.

Genomförande

På dojo kommer en av dem som förberett varje uppgift att lottas fram för att presentera sin lösning precis som på lektion. Kom ihåg ta med lapp med LiU-ID och förberedd uppgifter.

Slutligen får dojogruppen en uppgift baserad på förberedelserna. Uppgiften löser gruppen tillsammans enligt för varje dojo uppsatta regler. Goda diskussioner, aha-upplevelser eller helt enkelt korrekt löst uppgift ger ytterligare upp till 3 poäng för alla i gruppen.

Gruppuppgiften ska lösas enligt följande arbetssätt:

  • En student väljs till Tänkare. Denne tänker ut vad som behöver programmeras härnäst.
  • En student väljs till Skrivare. Denne sitter vid tangentbordet och följer muntliga instruktioner från tänkaren. Skrivaren kan naturligtvis be tänkaren om förtydligande om vad hen menar, och det är då Tänkaren som försöker förklara.
  • Övriga studenter är publik. Publiken är tyst.
  • Om Tänkaren ställer en fråga till publiken väljs en ur publiken att svara medelst handuppräckning.
  • Om publikmedlem har en fråga påkallar hen uppmärksamhet medelst handuppräckning.
  • Vem som helst kan när som helst begära timeout. Vid timeout flyttar sig hela gruppen till tavlan för gemensam diskussion. Antalet timeouts begränsas enbart av tillgänglig dojotid.
  • Assistent kan belöna goda lärorika diskussioner med bonuspoäng.
  • Rollerna roteras var 4:e minut så alla får alla roller. Detta innebär att en i publiken blir Skrivare, Skrivaren blir Tänkare, och Tänkaren återgår till publiken.

Gruppindelning

Det finns fem grupper varje dojo. Det är då viktigt att få diskussioner intressanta och värdefulla för hela respektive grupp. Då är det viktigt alla i respektive grupp är på samma nivå, och har sina funderingar kring ungefär samma saker. För att få till detta väljer du själv vilken grupp (sal). Inför varje pass kommer det skickas ut en länk via E-post med en länk för att skriva upp sig på en specifik sal, där det kommer finnas salar för långsamt, medel och snabbt tempo.


Sidansvarig: Christoffer Holm, Simon Ahrenstedt
Senast uppdaterad: 2023-10-29