Bilden är copyright-skyddad och tagen från http://flossmole.org/content/revision-control-matrix-june-2011

Versionshantering

Om versionshantering

Versionshantering är ett sätt att synkronisera arbeten och återskapa tidigare versioner av arbetena. I olika versionshanteringssystem har man ett arkiv (repository) lokalt eller online som en eller flera parter kan spara versioner av sitt arbete till. Man kan självfallet även hämta både den senaste och äldre versioner. Några vanliga versionshanteringssystem är codereview, CVS, mercurial, git, bzr, arch och SVN.

De huvudsakliga egenskaperna i versionshantering är att ladda upp (commit) olika versioner av ett projekt, hämta senaste eller äldre versioner (fetch), eller synkronisera med den globala servern (push).

Två vanliga versionshanteringssystem är git och subversion. Den stora skillnaden mellan dessa två system är att i git kan man skapa lokala grenar (branches). Detta innebär att man kan hämta projektet och ladda upp lokalt samtidigt som andra jobbar på andra delar av projektet. Annars kan man bli rädd för att ladda upp centralt om koden inte är helt klar, vilket medför att man inte får någon loggning av processen, om man sitter och jobbar på den under en längre tid lokalt.