[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

(none)

(none)


Mål

Efter laborationen ska studenten fått förståelse för hur IDAs datormiljö är uppbyggd generellt, främst med avseende på de elektroniska tjänster som kan utnyttjas och hur de fungerar. Åtminstone följande tre system ska studenterna kunna komma åt och bli bekanta med: Samtliga tre uppgifter ska studenterna göra från sina egeninstallerade Linux-miljöer.

Subversion

Subversion (svn) är ett system för att hantera källkod och annan textuell information som framför allt kan underlätta framväxande projekt där man vill kunna spåra vad som gjorts (ungefär som ändringsmarkeringar i MS Word, fast för ett godtyckligt antal filer och med kraftfulla verktyg för att manipulera olika versioner av filer). IDA tillhandahåller centralt möjlighet för alla studenter att få svn-arkiv som de kan använda i sina kurser, och för IP-programmet kommer ytterligare möjligheter att ges för studenter att ha källkodsarkiv under hela studeitiden.

Din uppgift består i att installera en klient för att komma åt Subversion-arkivet på IDA, ladda upp filer till IDA till ett nytt projekt och checka ut dem igen.

MySQL

MySQL är ett system för att hantera tabell-baserad information med hjälp av språket SQL. IDA tillhandahåller MySQL-databaser för alla studenter. Ni ska alla ha fått ut de användaruppgifter som krävs för att kunna ansluta till era MySQL-databaser.

Din uppgift består i att ladda ner verktyg för att kommunicera med IDAs MySQL-server, hitta information på nätet om hur man kan använda verktyget och sedan skapa två databastabeller med information i. Följ gärna tutorial-dokument du hittar om MySQL när du gör denna övning.

Utskriftssystemet

När ni installerade datorsystemen på era datorer fick ni lite instruktioner om hur ni skulle koppla upp er mot IDAs hemkataloger . Instruktionerna för att lägga till skrivare så att ni kan skriva ut från era arbetsmaskiner är snarlika: systemet för att hantera skrivare är nämligen detsamma som för hemkataloger.

Din uppgift består i att lägga till skrivare och testa att skriva ut på dem genom att klura ut vad skrivarresurserna på IDA heter och hur man ansluter till dem.

Tips:

[an error occurred while processing this directive]