[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

(none)

(none)


Installation av Ubuntu Linux

Mål

Du ska efter denna laboration kunna

Uppgift

Starta datorn och se till att den bootar från Ubuntu-skivan. Beroende på vilken version av Ubuntu du installerar så ser installationen lite olika ut men vi utgår från att du använder dig av version 10.04 och instruktionerna kommer vara utformade därefter. När Ubuntu bootats kommer du få en lista med alternativ. Välj här alternativet att starta eller installera Ubuntu. Ubuntu kommer nu startas upp som en liveskiva och du har direkt ett system att arbeta med. Detta system körs dock från skivan och det är inte så praktiskt. På skrivbordet ligger därför en ikon som heter Install, dubbelklicka på den.

Som i andra halvan av Windows-installationen kommer du nu få upp ett antal fönster med olika inställningar. Gå igenom dessa på samma sätt som i Windows-installationen. När det blir dags att partitionera, välj alternativet guidad partitionering och skapa en lagom stor partition. Även här kan ca 20 GB vara lagom. Notera att installationsprogrammet även skapar en mindre swap-partition, denna används för att hantera virtuellt minne och den kommer du inte se mycket av i fortsättningen.

Du kommer bli tillfrågad om du vill importera ditt konto från Windows, men det är inte intressant eftersom kontot ändå är tomt och allt viktigt ligger centralt i din hemkatalog. Datornamn bör även här vara ip10-dinanvändare123. När installationen är klar kan det vara en bra idé att starta om datorn och starta upp Ubuntu från hårddisken istället eftersom det är mer effektivt och eftersom du nu ska installera saker på ditt system.

När datorn startat upp är det dags att testa terminalen. Den ligger gömd under Program -> Tillbehör på menyraden (du kan dock lätt dra ut den direkt till menyraden eller till skrivbordet). Du har använt terminalen när du labbat med STONE så den ska vara bekant. Något du antagligen inte är bekant med om du inte använt Ubuntu eller likanande OS tidigare är apt-cache och apt-get. Detta är program som används för pakethantering.

Testa att skriva apt-cache --help. Använd nu informationen här och leta reda på paketet för GNU/Emacs 23. För att installera paketet måste du använda apt-get men eftersom inte alla kan installera vad de vill måste du använda sudo för att kunna köra apt-get. Använd apt-get --help om du får problem. [an error occurred while processing this directive]