Göm menyn

Regler för redovisning av labbar

Upplägg

Introduktionen till Python består av åtta labbomgångar, fem inom kursen TDDE23 och tre inom TDDE24. För varje labbomgång finns ett antal laborationspass bokade i våra datasalar. Vid dessa finns labbassistenter närvarande för att svara på frågor och diskutera lösningar. Det är också assistenterna som tar emot redovisningen och kommer med återkoppling. Det är inte obligatoriskt i sig att vara närvarande, men muntlig redovisning kan endast ske vid dessa tillfällen. I praktiken måste ni därför närvara åtminstone vid några labbpass.

Varje labbomgång innehåller övningar som är frivilliga att göra och uppgifter som är obligatoriska. Många gånger får ni dock bra tips genom övningarna, så vi rekommenderar att ni överväger att göra dem. Då går arbetet med uppgifterna oftast fortare. Planeringen för båda Python-kurserna visar vilka labbar man bör arbeta med varje vecka för att ligga i fas.

Labbarna i TDDE23 genomförs individuellt. Inför TDDE24 kommer vi att bilda par, så att resterande labbar görs två och två.

De allra flesta kommer att behöva lägga ner mycket tid för arbete med labbarna utanför schemalagd tid. Det är så kursen är uppbyggd. Se därför till att tidigt installera lämpliga system på din egen dator så att ni har lätt att jobba hemma. Alternativt så är våra datorsalar tillgängliga när helst som universitetet är öppet. När inga andra kurser är schemalagda får ni använda labbsalarna så mycket ni vill.

Laborationerna grundar sig på det som behandlas under seminarierna och i studiematerialet, och även i den frivilliga kursboken. Tanken är att seminarierna ska behandla det som händer på laborationerna lite i förväg så att ni ska ha tid att smälta materialet.

Första steget: Muntlig redovisning

Alla labbar ska redovisas muntligen i datorsal under schemalagd labbtid. För laboration 1-2 räcker det med muntlig redovisning, men för efterföljande labbar ska dessutom koden lämnas in (se nedan).

Det är bara uppgifterna som ska redovisas, inte övningarna. Ni ska i de flesta fall redovisa alla uppgifterna för en labbomgång tillsammans, alltså inte en uppgift i taget.

Vid den muntliga redovisnignen kommer labbassistenten be er förklara hur ni har tänkt, be er demonstrera hur er programkod funkar och ställa flera kompletterande frågor. En av anledningarna till detta är att det är en viktig del av kursen att kunna prata om programmering. Vi vill kolla att ni förstår grundbegreppen och kan göra er förstådda gentemot kollegor. På samma gång kollar vi att ni förstår den kod som ni har lämnat in.

Vänta inte med att redovisa, utan gör det så snart ni kan! Om ni skjuter upp redovisningen finns risk att ni missar viktig återkoppling från assistenten. Ni riskerar att köra fast i senare labbar i onödan. För labbarna i TDDE24 kommer vi dessutom att sätta upp enskilda deadlines för att förhindra att trängsel uppstår vid de sista redovisningstillfällena.

Andra steget: Skriftlig redovisning

Från och med laboration 3 och framåt ska koden lämnas in digitalt, efter den muntliga redovisningen. Lösningarna ska lagras i Python-filer (.py) och vara körbara i Python 3 i den miljö som finns i labbsalarna.

Vissa uppgifter kräver att lösningar ska motiveras eller att testning ska redovisas. Detta skrivs som kommentarer i programkoden. För vissa uppgifter vill vi dessutom ha separata textfiler med längre motiveringar.

Den skriftliga redovisningen sker genom att ni checkar in lösningarna i git. Läs mer om hur git funkar i studiematerialet. Praktiska instruktioner för att använda git finns i anslutning till laboration 3. Observera att ni inte ska skapa egna repositories. Vi kommer att generera dessa åt er.

Förutom att checka in era lösningar ska ni även lägga in en issue i vår centrala ärendehanterare. Klicka på länken och följ instruktionerna. Glöm inte att klistra in en adress till ert repo. Om ni missar att göra detta vet inte assistenten att det finns något att rätta.

Rättning och komplettering

Labbassistenten kommer att läsa igenom er programkod och kommentera lösningarna. Om assistenen anser att lösningarna har för stora brister kommer ni att få göra en komplettering. Åtgärda bristerna i programkoden så snart som möjligt och skicka in den förbättrade lösningen. I vissa fall kan det räcka med en muntlig komplettering, men det avgör labbassistenten.

Även godkända resultat får återkoppling som kan innehålla värdefulla tips på vad ni bör tänka på inför framtida labbar. Ni får reda på resultatet och återkopplingen i Webreg, men oftast kommer en avisering via e-post när det finns nya resultat.

Vår ambition är att ge er återkoppling så snart som möjligt, men lite beroende på när ni skickar in och assistenternas övriga åtaganden kan det ibland ta lite längre tid.

Om ni inte blir klara med labbarna innan deadline kan ni, precis som för tentor, få andra chanser senare. Observera dock att efter kursens slut kan ni inte få handledning längre, utan får arbeta på egen hand. Ni kan heller inte räkna med att få labbarna rättade när som helst, utan det sker enbart vid särskilda datum i samband med omtentaperioderna. Mer information om detta presenteras senare.

Samarbete och fusk

Den programkod som lämnas in ska vara resultatet av ert eget arbete, för labbarna i TDDE23 individuellt och för TDDE24 i par.

Det finns många verktyg som kan hjälpa såväl professionella som nybörjare genom att helt eller delvis skriva koden. Ett relativt nytt exempel är GitHub Copilot. Ni kan också ställa programmeringsfrågor till ChatGPT och få riktigt bra svar. Det finns även mer gammaldags verktyg, som att ställa en fråga på forumet Stack Overflow eller helt enkelt bara googla och hoppas att någon redan har lagt ut en lösning på uppgiften på webben.

Räknas det som fusk att använda dessa hjälpmedel? Definitionen av fusk inom högskolevärlden är att det handlar om försök att vilseleda. Alltså, om ni lämnar in programkod och försöker få det att framstå som att ni har skrivit den själv, medan ni i själva verket har fått den från en AI-tjänst eller hittat den på gatan, då är det fusk.

Det är inte vi som är lärare i kursen som i slutändan avgör om det är fusk eller inte. Om vi misstänker att någon har fuskat är vi skyldiga att anmälda det till universitetets disciplinnämnd. De utreder frågan, kallar till förhör och kan sedan besluta om varningar eller avstängning från studier i upp till sex månader.

Prata gärna med klasskompisar, med mamma eller med folk i mataffären om programmering i allmänhet. Testa gärna alla möjliga tjänster som finns online. Alla sätt att lära sig är bra och du behöver hitta något som funkar för dig. I labbmaterialet finns flera övningar som ni kan göra vad ni vill med. Men när det gäller uppgifterna är det viktigt att det som lämnas in är resultatet av ert eget arbete och att ni kan förklara och motivera alla detaljer.


Här nedan följer IDA:s allmänna regler för laborationer.

Regler för examinering av datorlaborationer vid IDA

Datorlaborationer görs i grupp eller individuellt, enligt de instruktioner som ges för en kurs. Examinationen är dock alltid individuell.

Det är inte tillåtet att lämna in lösningar som har kopierats från andra studenter, eller från annat håll, även om modifieringar har gjorts. Om otillåten kopiering eller annan form av fusk misstänks, är läraren skyldig att göra en anmälan till universitetets disciplinnämnd.

Du ska kunna redogöra för detaljer i koden för ett program. Det kan också tänkas att du får förklara varför du har valt en viss lösning. Detta gäller alla i en grupp.

Om du förutser att du inte hinner redovisa i tid, ska du kontakta din lärare. Då kan du få stöd och hjälp och eventuellt kan tidpunkten för redovisningen senareläggas. Det är alltid bättre att diskutera problem än att, t.ex., fuska.

Om du inte följer universitetets och en kurs' examinationsregler, utan försöker fuska (t.ex. plagiera, använda otillåtna hjälpmedel eller ej godkända AI-baserade assistenter) kan detta resultera i en anmälan till universitetets disciplinnämnd. Konsekvenserna av ett beslut om fusk kan bli varning eller avstängning från studierna.

Policy för redovisning av datorlaborationer vid IDA

För alla IDA-kurser som har datorlaborationer gäller generellt att det finns en bestämd sista tidpunkt, deadline, för inlämning av laborationer. Denna deadline kan vara under kursens gång eller vid dess slut. Om redovisning inte sker i tid måste, den eventuellt nya, laborationsserien göras om nästa gång kursen ges.

Om en kurs avviker från denna policy, ska information om detta ges på kursens webbsidor.


Sidansvarig: Peter Dalenius
Senast uppdaterad: 2023-06-29