Göm menyn

TDDD44 Problemlösning och programmering

Information om laboration 0


För att komma igång med laboration 0 är det bra att veta lite om vilka verktyg som behövs. Ni får ta reda på mer om dessa i webkursen senare, men här är en kort introduktion för att kunna börja med laborationen.

Starta en terminal

Detta görs via huvudmenyn ("Kör" längst ner till vänster). Välj där "Program -> Verktyg -> Terminal".

Skapa mappar

Det är bra om man skapar mappar för laborationerna i denna kurs. Detta görs i teminalfönstret. Börja med en mapp för hela kursen:
        mkdir TDDD44

Byta mapp i terminalen

Flytta dig till den nya mappen. I terminalen förflyttar man sig mellan mappar med kommandot "cd". För att flytta sig relativt där man för tillfället befinner sig skriver man endast den mapp man vill flytta sig till (mappen måste då ligga direkt under den man befinner sig i). I detta fall blir det:

        cd TDDD44
Om man istället vill förflytta sig till mappen direkt (oavsett var man befinner sig i trädet) skriver man:
        cd ~/TDDD44
Observera dock att vi i detta fall vet att mappen ligger direkt under din hemmapp (~).

Några extra mappar

Det är lämpligt att skapa en mapp per laboration (inuti mappen TDDD44) för att hålla reda på de filer som har med just den laborationen att göra. Ni kommer att få ganska många filer i vissa av mapparna senare.

Skapa en mapp för laboration 0:

        mkdir Lab_0

Flytta dig till den mappen:

        cd Lab_0
eller:
        cd ~/TDDD44/Lab_0
I det senare fallet vet vi att mappen ligger i TDDD44 som ligger i din hemmapp.

Observera att allt vi gör i terminalen endast sker just i denna. Om vi har flera fönster uppe samtidigt kan dessa befinna sig i olika mappar.

"Bra att ha"-filer

Filer som kan vara bra att ha till olika laborationer finns under "Material -> Laborationer -> Filer som kan vara bra att ha" för respektive laboration.

På kurshemsidan finns en fil som har med laboration noll att göra. Om ni vill kan ni använda denna för att slippa skriva alla texter som skall skrivas ut i ditt program. Om du vill använda denna kan du spara ner den (i Mozilla) genom att klicka med högerknappen på filnamnet och spara den i mappen "Lab_0" som du just skapat.

Skriva program

För att kunna skriva program behövs en "editor". I denna labserie rekommenderar vi "Emacs" då denna har en hel del saker som gör att programskrivandet blir lite lättare. Denna editor kommer vi att använda på tentan också.

Starta Emacs

För att starta Emacs ger du något av följande kommandon i terminalfönstret:

        emacs &
        emacs in_och_utmatningar.adb &
Kommandot är egentligen bara "emacs", men man kan lägga till ett eller flera filnamn för att få Emacs att starta med just dessa filer direkt.

Det avslutande '&'-tecknet gör att man kan fortsätta använda terminalfönstret parallellt med det nya Emacs-fönstret. Glömmer man detta kan man inte använda terminalen förrän Emacs är avslutat.

Skriv programmet i Emacs-fönstret. Spara filen!

Översättning/kompilering

.

När man skrivit sitt program måste detta översättas till s.k. exekverbar/körbar kod (instruktioner på sådan nivå att datorn direkt kan utföra dem). Det program du skrivit ligger på en alldeles för abstrakt nivå för att datorn skall förstå vad den skall göra.

Översättaren kallas för kompilator. Vi använder oss av en kompilator som heter "Gnat" (kommandot "gnatmake" i terminalen).

För att kompilera skriver du följande i terminalfönstret:

        gnatmake in_och_utmatningar.adb

Om det blir kompileringsfel (fel i din kod) kommer kompilatorn att skriva ut dessa i terminalfösntret. Återgå till Emacs och rätta dina fel. Spara igen och kompilera om. Detta upprepas tills kompilatorn inte ger några felmeddelanden.

När kompileringen gått bra (utan felmeddelanden) skapas en exekverbar fil som heter samma sak som din ursprungsfil, MEN utan ".adb" på slutet. I detta fall heter den alltså "in_och_utmatningar".

Det skapas förutom detta några extra filer under kompileringen. Dessa är oväsentliga att veta vad de är till för just nu, men de kommer att heta "in_och_utmatningar.ali" och "in_och_utmatningar.o". Vi kommer att ta upp lite om detta senare i kursen också. Fråga assistenten om du är mer intresserad av vad dessa filer innahåller redan nu.

Köra det exekverbara programmet

För att köra programmet skriver man den exekverbara filens namn i terminalfönstret. I detta fall skriver man alltså:

        in_och_utmatningar

Ett tips inför tentan

Det är mycket viktigt att förstå och prova en massa små saker vad det gäller laboration 0 då detta ger en mycket stor chans att klara sig bättre på tentan senare. Ca 80% av dem som missar tentan som gör det beroende på att de inte förstått ordentligt hur bufferthanteringen (in och ut) fungerar och hur de olika Get- och Put-varianterna skiljer sig åt och fungerar.

Sidansvarig: Torbjörn Jonsson
Senast uppdaterad: 2012-08-16