Göm menyn

TDDD11 Programmering, grundkurs

Alla meddelanden2017‑05‑22  Tävlingen "snyggast" projekt
 

Vinnare av årets tävling "snyggast" projekt är:

Adventure Golf Super 4 pro!


Tack till alla som ställde upp och till alla på kursen för många fina projekt. Ni kan se alla bilder från tävlingen finner ni här.


2017‑04‑02  Resultat från 'En "minitävling" med respons ...' ...
 

Hejsan.

    Jag tror att ni blev lite lurade igår. 
Inte av min tävling som var på riktigt utan av att ni fick mail av er själva och av att "facit fanns tillgängligt" redan på hemsidan och att ni lurade varandra lite med att det var ett aprilskämt (eller?). :-)
Tyvärr får jag säga att det inte blev någon av er som vann igår. Ingen skickade in rätt lösning mer än jag. :-)
När man tittade lite närmare på allt som kom i går så var det information på kurs- hemsidan som vilseledde lite och jag ber om ursäkt att jag inte verkade helt seriös. Kanske lite skämtsam, men jag gillar tävlingar. :-)
När ni ser/såg meddelandet här på hemsidan från igår (kl. 17:04:01 den 1 april 2017) står/stod det en del felaktigheter som antagligen kommer att diskuteras (eller har diskuterats). Bland annat var summan fel.
Trevligt att ni dock tog er lite tid att försöka er på detta. De korrekta lösningarna är:

1. Ange summan av de första 149 heltalen (1:a talet är 1). [ 11175] 2. Primtal nummer 10_000 vilket är det? [104729] 3. Räkna ut vilket det 4:e perfekta talet är (definition finns på nätet). [ 8128] 4. I följande sifferserie saknas en siffra: 1 5 4 9 0 6 _ 3 2 8. Vilken? [ 7] 5. Leta reda på det 25:e talet i Fibonacciserien. [ 46368]
Summan är 170407 (rätt datum först på fredag. :-)

Kommentarer till uppgifterna: 1. "Enkel summationsformel": (N * (N-1)) / 2 där N=149.
2. Enligt "https://sv.wikibooks.org/wiki/Formelsamling/Matematik/Tabell_%C3%B6ver_primtal" (som är en mycket tidig träff när man söker efter "primtal nummer 10000") är det 10_000:e primtalet 104723 (näst sista i tabellen) då denna tabell anger sig innehålla "de 10_001 första primtalen". Dock är det fel på sidan (inser man lätt) då första primtalet anses vara "1". :-) Det sista talet blir alltså det sista på sidan. Lita inte på internet ... :-)
3. Var ju inte så svårt att "räkna ut" då definitionen (på de tidiga träffarna) hade en tabell med de första talen (åtminstone). Bara att plocka fram. :-(
4. Talserien är faktiskt en riktig (skämt)talserie (som en av er skrev i sitt mail): "Ett FEm FYra NIo NOll SEx SJu TRe TVå Åtta" i bokstavsordning. Dock lätt att bara se att det var siffran 7 som saknades då de övriga fanns där. Ville vara lite juste. :-)
5. Det 25:e Fibonaccitalet i serien är faktiskt 46368. Inte 75025 som de flesta som skickade in gav som resultat. Tänk här på att det första talet i serien är 0 (noll). Fib(25) ger enligt de flesta algoritmerna det 26:e talet. :-)

Sen lurade jag er allt då jag redan nu lägger ut resultatet. :-)
Det var inte så lätt som det såg ut och jag får dela min DrPepper med mig själv som tröstpris. :-(
Hoppas att ni trots detta haft en skön lördag. Ni är fantastiska och ni klarar allt bara ni vill. Tänk på det.
M.v.h. /TJ

   


2017‑04‑01 kl 17:04:01  En "minitävling" med respons ...
 

    Det finns några regler som gäller för detta:
    - (A) lla som deltar måste gå i kursen TDDD11 (för första gången).
    - (P) rat mellan deltagarna är inte tillåtet.
    - (R) ätt svar (trots fel delsvar) är ok, men helt rätt ger bonus.
    - (I) nga hjälpmedel (som miniräknare) är tillåtna för att lösa uppgiften.
    - (L) ösningar som är lika som tidigare lösningar tas bort. Tänk unikt! 
Uppgiften består av 5 delar där varje del ger ett resultat. Dessa delar är: 1. (A) nge summan av de första 149 heltalen (1:a talet är 1). [ 11175] 2. (P) rimtal nummer 10_000 vilket är det? [104723] 3. (R) äkna ut vilket det 4:e perfekta talet är (definition finns på nätet). [ 8128] 4. (I) följande sifferserie saknas en siffra: 1 5 4 9 0 6 _ 3 2 8. Vilken? [ 7] 5. (L) eta reda på det 25:e talet i Fibonacciserien. [ 46368]
Snabba ryck gäller. Svara på detta brev så fort som du är klar så att du har chansen att få respons om det är rätt. Man får skicka flera gånger. Det är summan som avgör i slutet, men alla delsvar måste redovisas.
Summan är 170401 (omskrivet 17-04-01 eller 1/4-17 eller 1 april 2017). :-)
Lycka till och sprid glädje!
M.v.h. /TJ


2017‑02‑21  Duggan igår
 

Nedan finns en länk till uppgifterna som kom på duggan igår.
dugga 3


2017‑01‑25  Duggan igår
 

Nedan finns en länk till uppgifterna som kom på duggan igår.
dugga 2


2017‑01‑25  GULD/GRÖN/SVART, Salar för laborationer och lektioner.
 

Nedan finns en länk till uppgifterna som kom på duggan i måndags.
dugga 1


2017‑01‑25  GULD/GRÖN/SVART, Salar för laborationer och lektioner.
 

För att minimera mängden kaos som kommer uppstå när vi nu delar upp kursen i flera spår kommer jag här med lite information om vilken sal man skall gå till, beroende på grupp (GULD/GRÖN/GRÖNSVART/SVART). Just "grönsvart" har vi ingen specifik grupp för just nu, men om ni löste uppg1 på duggan och kände att ni var riktigt nära på uppgift 2 så kan ni flytta över till "grönsvart grupp" om ni vill. Det innebär i sådana fall att ni går till den grönsvarta lektionssalen där vi tar det i lite högre tempo, och att ni går till den grönsvarta salen på lab, där assistenten vet att han/hon kan köra på något snabbare.

Vi börjar med laborationssalar:

    SU10-11 GULD
   

SU17-18 GRÖN

SU15-16 GRÖN + SVART (ev också GRÖNSVART)

För lektionen som är imorgon torsdag spelar det ingen roll vilken sal man går till, förutom att ni som går i SVART inte behöver komma.

Lektionssalarna som vi har bokade varierar, men vi har alltid S2 och S3, så GULD går till dessa salar. Undantaget är lektionen för pekare/listor som GULD-gruppen inte behöver gå på (ni får såklart om ni vill), eftersom GULD-gruppen gör det momentet i nästa period. Ni som eventuellt vill gå grönsvart går alltid till den S-sal som har högst siffra. Svarta gruppen går ej på lektioner (ni behöver inte det). Sammanfattningsvis:

    GULD : S2 och S3 alltid
   

GRÖNSVART : S-salen med högst siffra.

GRÖN: Fyll på i de andra salarna efter assistenternas anvisningar (ibland använder vi inte vissa salar).

m.v.h. Erik


2017‑01‑19  Anmälan till laborationerna (stängs idag) ...
 

Anmälning till laborationerna via kursehemsidan stängs IDAG kl. 19.00.

Om du har problem att komma in i labsystemet får ni höra av er till mig (Torbjörn) via mail.

Om man inte finns med i labsystemet senast den 27/1 (nästa fredag) antar vi att du inte går kursen i år. Du är då välkommen nästa år.

M.v.h. /TJ


2017‑01‑19  De återstående Ada-laborationerna ...
 

Jag har nu lagt upp alla Ada-laborationerna på hemsidan. Ett mail har också skickats ut till kurslistan TDDD11-VT2017@student.liu.se om detta.

Om du inte fått detta mail är det strul med din registrering och du bör kontakta studiehandledaren för hjälp. Om du registrerat dig precis nu så kan det dock bero på att det tar någon dag att uppdatera alla listor etc. på LiU.

Kurslistan "TDDD11-vt2017@student.liu.se" administreras inte av oss på IDA utan sköts av andra. Kontakta dem om det är strul med att ni får mail som ni inte vill ha senare.

M.v.h. /TJ


2017‑01‑10  "Kort" information om kursstarten ...
 

Jag har nu lagt upp det väsentligaste för att ni skall kunna köpa böcker m.m. Ett mail har också skickats ut till kurslistan TDDD11-VT2017@student.liu.se med lite information. Denna lista administreras inte av oss på IDA utan sköts av andra. Kontakta dem om det är strul med att ni får mail som ni inte vill ha senare.

Vi kör igång direkt med laborationer. Ni skall anmäla er till laborationerna (gruppindelning som anger vilka tider ni senare kommer arbeta på (se i TimeEdit innan ni väljer grupp)) innan kurstart (detta skall gå att göra från ca klockan 20 ikväll). Ni anmäler er en och en och när ni sen kommer till första laborationen kan ni para ihop er med någon om ni inte gjort detta innan. Ni kommer alltid att laborera i grupper om två.

OM NI INTE KAN LOGGA IN PÅ ANMÄLNINGSSIDAN beror detta (med största sannolikhet) på att ni inte har ett "IDA"-konto ännu. Detta får ni så fort ni registrerat er för vårterminen om inte tidigare. Jag hoppas på tidigare, men kan inte lova detta då det sköts på annat håll.

OBS! I denna kurs är det MYCKET lämpligt att arbeta med någon som är "lika bra" som en själv. I annat fall är det MYCKET stor risk att man missar det som krävs för att klara tentan och därmed blir det strul. Försök därför finna någon som är lika bra eller sämre än er själva att ha som labkamrat. Om det blir galet i början så var inte rädd att byta. Det är viktigare att DU förstår och kan lösa problemen istället för att bara "bli godkänd" på laborationerna.

Vad händer om jag hittar "fel" labkamrat att arbeta med då? Jag vet ju inte vem som är på samma nivå som jag.

Inget problem! Det är väldigt vanligt att man börjar arbeta med någon som är bättre så det är inget konstigt att byta labkamrat. Gör detta tidigt bara så att ni klarar tentan senare. De första två veckorna gör vi de grundläggande laborationerna där man snabbt kommer att upptäcka om labkamraten ligger på samma nivå. Sen kommer duggorna att hjälpa till med det sista.

Det finns ingen obligatorisk närvaro på de labpass som finns i kursen. Dock skall alla laborationer redovisas på labtid.

De dealines som kommer att finnas i kursen står under "Deadlines" i menyn till vänster. Det kan det vara bra att kolla vilken grupp som passar just dig bäst tidsmässigt också (innan ni anmäler er till labgrupperna). OBS! Schemat i timeedit innehåller gruppindelade tider.

OBS! LÄS HELA KURSINFORMATIONEN. Där står det mesta som behövs. Även vad som tas upp på FÖ, LE och lab.

M.v.h. /TJ


2016‑12‑05  Brev från en gammal student
 

Under hösten 2015 blev vi kontaktade av en gammal I:are som läste kursen 2008. Studenten hade kursen efter sig och hade nu fått problemet att hon inte kunde börja exjobba. I slutändan blev det ändå så att hon gjorde ett jätteryck och klarade av kursen. Vi fick därefter ett brev från henne där hon beskrev sin resa och hur hon tog sig ur en riktigt knepig situation. Brevet är mycket inspirerande och innehåller många goda råd för den som läser denna kurs.

Jag rekommenderar er att läsa det: här är länken.

M.v.h. /TJ


2016‑12‑05  Kurshemsidorna uppdateras ...
 

Fr.o.m. nu uppdateras hemsidorna något (inga stora ändringar så man kan ta reda på det mesta via länken till de gamla kurshemsidorna som gällde förra året). Saker kommer att läggas till under tiden fram till nyår (och kanske något därefter).

Passa på att skaffa kursbok och börja SKUMMA(!) (inte lusläs utan skumma) de första 5 kapitlen så är du mycket bättre förberedd på det som kommer på första och andra FÖ (som ni fått information om via mail).

M.v.h. /Torbjörn (examinator)Sidansvarig: Torbjörn Jonsson
Senast uppdaterad: 2016-12-05