Göm menyn

TDDD11 Programmering, grundkurs

Vt1-Vt2 2015


Senaste nytt...


30/3  Testprogram för "Grafik i terminalen".
 

Det finns ett lite större testprogram som visar på vad man kan göra med terminal/ansii-grafik. Detta är ett litet spel som vi har hackat ihop som bygger på den gammla klassikern "Chip's Challenge". Obs! Detta är inte ett exempelprojekt! Det kan enkelt startas genom att köra följande kommando i en terminal:

    /home/TDDD11/Challenge/run_challenge
    
Eller, så kan du kopiera spelet till din nuvarande katalog (därav punkten), och sedan köra det där:
    cp /home/TDDD11/Challenge/run_challenge .
    run_challenge
    

Programmet kan behövas startas två gånger för att diverse filer behöver "installeras". Dessutom behöver man förstora terminalfönstret, så att allt får plats. I nuläget har spelet dock endast sju banor, men det går att göra egna! (Läs på om hur i filen /home/TDDD11/Challenge/make_your_own_levels.txt).


25/3  Deadline för protokoll + projektförslag förskjuten
 

Hejsan,

Strax innan perioden började flyttade vi ett labpass för att få tid till en annan aktivitet i arbetsgruppen. Detta ledde till att grupp 1 fick båda sina labpass i början av den här veckan och grupp 2 fick idag och på fredag. Detta var inte riktigt meningen eftersom vi från början ville att ni skulle skicka in protokoll och projektförslag senast på fredag. För att det ska bli mest rättvist skjuter vi lite på den deadlinen till onsdag nästa vecka.

Alltså, senast onsdag den 1 april kl 17 vill vi att ni skickar till er assistent: - Vilka ni är i gruppen (och om ni har något flashigt gruppnamn). - Vad för projekt ni skall göra (om det är något egenpåhittat får ni ge en lite djupare beskrivning av detta). - Ett första utkast på protokollet mellan servern och klienterna i ert spel. Alltså någon form av beskrivning (får gärna vara t.ex. ett flödeschema) på hur kommunikationen skall ske mellan parterna. Fundera över vad som skall skickas (datatyp) och vilken ordning det skall skickas för att spelarna skall kunna spela spelet.

Hoppas ni kommer igång ordentligt med detta. Bolla mycket ideer med assistenterna så blir det nog jättefina projekt i år. Vi ses på föreläsningen på måndag.

/Erik


4/2  Dugga-/Tentauppgifter från lektionen idag.
 

Hej. På den ordinarie lektionen i torsdags gick vi igenom uppgift 3 och 4 på tentan 2007-10-18.kl.08-13. Här är direktlänkar till lösningsförslagen:
uppgift 3
uppgift 4

Observera att uppgift 4 egentligen är en filuppgift. Eftersom vi inte har gått igenom filer än låtsades vi som om indatan kom från tangentbordet istället.

Lösningsförslag till duggauppgifterna (och själva uppgifterna) kommer via mail.


19/1  Kvällen lab.-pass
 

Hejsan,

Första passet ikväll kommer skilja sig lite från resterande labpass. På föreläsningen idag delade vi upp alla i tre pass, blå, grön och gul grupp. Så här ser schemat ut för ikväll:

    Ikväll
    -------------------------------
    Blå   17.15 - 18.30
    Grön  18.30 - 19.45
    Gul   19.45 - 21.00
    

Om du inte fick någon färgad lapp, betrakta dig som blå och kom och kolla läget vid 17.15. Om det är fullt får du vänta en stund helt enkelt. Lösbladet som delades ut på föreläsningen hittar du under föreläsningsmaterial, FÖ 0 (snabbstart).

Framöver kommer (till skillnad från dessa första pass) inte sitta själva, utan ni får hitta någon jämnvärd att göra laborationerna med. Anmäl er till en labgrupp via länken i menyn till vänster.


18/1  Lösenord till IDA:s datorer ...
 

Lösenordet för att komma in på IDA:s datorer skall vara detsamma som ni har för att komma in i studentportalen (enligt vad jag har fått veta). Lite speciellt är (som ni kanske vet) att lösenordsbyten inte slår igenom direkt överallt på hela universitetet. Det kan ta en dag eller två.

Om ni har problem med lösenord/inloggningar skall ni ta kontakt med ZENIT i första hand.


18/1  "Kort" information om kursstarten ...
 

Hejsan.

Jag har nu lagt upp det väsentligaste för att ni skall kunna köpa böcker m.m. Ett mail har också skickats ut till er som är registrerade på I1, Ii1 och FYN2 (jag skickade till kurslistan TDDD11-VT2015@student.liu.se så jag hoppas att det kommer till rätt personer). Denna lista administreras inte av oss på IDA utan sköts av andra. Kontakta dem om det är strul med att ni får mail som ni inte vill ha.

Vi kör igång direkt med laborationer och det kommer att vara så kallade "mjuka" deadlines som ger bonustid på tentan redan i slutet av första veckan. Ni skall anmäla er till laborationerna (gruppindelning) så fort det går (kommer troligtvis upp på sidan under morgondagen) innan första FÖ. Ni skall laborera i grupper om två så det kan vara bra att leta reda på någon att boka upp sig med på anmälningslistorna. Man måste inte anmäla sig två och två, men det underlättar om man vill arbeta med någon speciell.

OBS! I denna kurs är det MYCKET lämpligt att arbeta med någon som är "lika bra" som en själv. I annat fall är det MYCKET stor risk att man missar det som krävs för att klara tentan och därmed blir det strul. Försök därför finna någon som är lika bra eller sämre än er själva att ha som labkamrat.

Det finns ingen obligatorisk närvaro på de labpass som finns i kursen.

Dock skall alla laborationer redovisas på labtid.

De dealines som kommer att finnas i kursen står under "Deadlines" i menyn till vänster. Det kan det vara bra att kolla vilken grupp som passar just dig bäst tidsmässigt också (innan ni anmäler er till labgrupperna). OBS! Schemat i timeedit innehåller gruppindelade tider.

OBS! LÄS HELA KURSINFORMATIONEN. Där står det mesta som behövs. Även vad som tas upp på FÖ, LE och lab.

M.v.h. /Torbjörn (examinator)


18/1  Kurshemsidorna uppdateras (klara under dagen) ...
 

Just nu (under dage) uppdateras hemsidorna något (inga stora ändringar.

Passa på att skaffa kursbok och börja SKUMMA(!) (inte lusläs utan skumma) de första 5 kapitlen så är du mycket bättre förberedd på det som kommer på första och andra FÖ (som ni fått information om via mail).

M.v.h. /Torbjörn (examinator)Sidansvarig: Torbjörn Jonsson
Senast uppdaterad: 2014-01-13