TDDD11
TDDD11 > Hemsida
Göm menyn

TDDD11 Programmering, grundkurs

Vt1-Vt2 2024


Senaste nytt...


2024‑01‑08  "Att göra" inför kursstart
 

Nedan följer information om vad du behöver göra för att komma igång och för att klara denna kurs så smidigt som möjligt under våren.

Som du ju redan vet är TDDD11 nu inte längre en kurs som går aktivt. Den är ersatt av en ny kurs som har lite uppdateringar gentemot det du haft i TDDD11. Detta gör att det blir lite saker som du behöver tänka på för att bli klar med din kurs. Vi försöker dock hjälpa till så mycket det går.

Det finns några olika fall att ta hänsyn till. Detta är lite av en "att göra"-lista för de olika fallen:

  1. Du tänker ALDRIG ta denna kurs.

    Det är bra om du meddelar mig så att jag kan plocka bort dig från våra system (du slipper sen mail också). Maila <torbjorn.jonsson@liu.se> med denna information. Lycka till framöver!

    Du kan sluta läsa här.

  2. Du tänker ta kursen, men inte nu i vår.

    Du behöver inte göra mer just nu. Ha det bra så får du fler mail inför VT-2025.

    Du kan sluta läsa här.

  3. Du tänker ge kursen ett försök i vår (som jag förstås hoppas går bra).

    Det är i detta fall viktigt att du talar om för oss att du skall vara med (oavsett vilken del du har kvar).

    Maila <torbjorn.jonsson@liu.se> och säg att du skall vara med i vår. Senast 2 veckor in i kursen (d.v.s. senast 2024-01-28)! Detta då vi kommer att göra vissa modifieringar som skall hjälpa er igenom detta på ett smidigt sätt och behöver veta vilka som är med.

    OBS! Registrera dig INTE på den nya kursen som går för "ettorna". Det kommer bara att strula till det för er. Ingen registrering behövs för att gå färdigt kursen TDDD11 genom att du redan påbörjat denna tidigare. Det räcker att vi får mailet ovan så kan vi rapportera in resultat i LADOK när du blir klar.

    Vi kommer att rapportera resultat flera gånger under våren så när du är klar kommer det att dyka upp saker i LADOK. Lite special gällande P-uppgifter, men det tar vi senare.

    Ett hett tips är att följa FÖ-serien igen om du har saker kvar (under första tre FÖ i första veckan kommer vi att ta upp mycket av det som är nytt och hur upplägget är så vill du är du förstås välkommen på dessa FÖ). Det är ok att gå på LE också. Vi kan dock inte garantera plats i "labsal" på de PROGR-pass som finns om du endast har P-uppgifterna kvar att göra (d.v.s. inte har "labserien" eller "projektdelar" kvar).

    Du kommer att få en assistent som du kan höra av dig till oavsett vilken del du har kvar. Mer information om du skickar mail om vad du har kvar (se ovan).

    Du skall INTE gå in via TDDD11:s hemsida för att göra resterande delar i din kurs. Vi hänvisar till den nya hemsidan för den nya kursen och vi lägger upp lite speciell information där gällande er som har TDDD11 kvar. Hemsidan du skall gå till är: www.ida.liu.se/~TDDE67.

    OBS! Hemsidan är under uppbyggnad så det tillkommer saker allt eftersom under veckan. Vi har ännu inte lagt ut t.ex. kurskartan och tidplaneringen, men den är på gång ...

    Kurskartan är uppdaterad med "mjuka deadlines" för att du skall se när du bör vara klar med uppgifterna för att hinna bli klar i tid innan den hårda deadline som finns innan tenta-P i maj. OBS! Inga kompletteringar av saker efter hård deadline. Självklart kan man göra saker tidigare och då få in rapportering av detta tidigare i LADOK också.

    Det finns ytterligare några varianter beroende på vad du har kvar (du kan ha flera av dessa):

    1. Du har P-uppgifter kvar.
      Detta är det som tidigare var en tenta, men där tentaformen inte finns kvar på det sätt som var en gång i tiden.

      Två olika vägar beroende på om du har DAT1 eller UPG1 i LADOK att få in resultat på.

      • Du har DAT1 som moment i LADOK för P-uppgifterna (gäller om du var registrerad på kursen VT-2022 eller tidigare).

        I detta fall har du lite fler möjligheter att klara detta moment. Det som är bäst för dig är att följa det som gäller för dem som har UPG1 (se nedan) vilket gör att du har fler tillfällen och stor chans att klara av detta moment.

        Du har dessutom möjlighet att gå på den "tenta" som går i tentaperioderna. Mer information om den om du väljer att anmäla dig till denna, men kort gäller att detta är tre P-uppgifter som ligger efter varandra under ett "tentapass".

        Att bara gå på "tentan" är enligt statistiken sen tidigare inte så att det ser ut att resultera i godkänt om man inte övat via de P-pass som går för dem med UPG1 nedan. Ett hett tips är alltså att nyttja P-passen under VT1 direkt (då kanske du slipper gå på tentan också).

      • Du har UPG1 som moment i LADOK för P-uppgifterna (då har du inte DAT1 och du började kursen VT-2023).

        I detta fall finns det endast möjlighet att gå på de P-pass som går i perioderna (INTE i tenta-P alltså). Den tenta som finns för TDDD11 i tenta-P gäller endast dem med DAT1 i LADOK.

        Detta är dock ingen nackdel som vi ser det då det är klart bättre statistik för att klara sig via de P-pass som går i själva läsperioden.

        P-passen där dessa uppgifter görs kommer att finnas i schemat. På hemsidan kommer det dessutom att finnas information om vilka P-uppgifter som ges på respektive P-pass. Alla P-uppgifter ges alltså inte på alla P-pass.

        P-passen börjar inte direkt i första veckan utan några veckor in i VT1. Vi har P-pass i princip varje vecka fram till läsperiod VT2 avslutas (OBS! inte i tenta-P).

        Ett hett tips är att inte spara detta utan försöka börja så tidigt som möjligt för att inte drabbas av att missa chansen.

        För att kunna delta på P-pass måste uppgiften du skall göra vara upplåst i kurskartan.

        Det finns i år övningsuppgifter (Ada.O2.0 och Ada.O3.0) som du kan göra flera gånger per dag, alla dagar i veckan). Nya uppgifter ungefär varannan timme. Dessa kan du skicka in till automaträttningen och få lite hjälp att få upp farten med. Dessa rättas inte av assistent utan är till för egen övning enbart.

        Det finns också två uppgifter som du "övar på" på egen plats (Ada.P2.0 och Ada.P3.0). Dessa går endast på P-passen. Dessa fungerar på samma sätt som Ada.P2 respektive Ada.P3, med skillnaden att du alltså inte sitter i sal med vakt utan på egenvald plats. Uppgiften rättas av assistent och behöver vara godkänd för att få plats i sal med vakt till Ada.P2 och Ada.P3. Dessa uppgifter är obligatoriska att klara för att få göra de ordinarie P-uppgifterna för betyg.

        De ordinarie P-uppgifterna (Ada.P2, Ada.P3, Ada.P5 och Ada.P8) görs i sal med vakt. Du skall där legitimera dig både när du kommer och när du går. Du har egen dator på dessa pass och du får information kvällen innan (via mail) om vilken sal du är inbokad i. Dessa är examinerande och ger betyg i LADOK.

        Om du inte låst upp P-uppgiften vid rättningen dagen innan ett P-pass (rättningarna sker på förmiddagarna varje vardag) är det inte möjligt att göra P-uppgiften dagen efter. Du behöver alltså att skickat in det som skall rättas dagen innan rättningen. Undantag Ada.P2.0 och Ada.P3.0 som du själv kan generera under ett P-pass om du får den upplåst (dessa två går alltså att låsa upp dessa även när ett P-pass är aktivt). [ Ada.O2.0 och Ada.O3.0 kan du "alltid" generera själv (utom under P-passen då dessa krockar med P-uppgifterna). ]

    2. Du har projektet kvar.

      Detta är modifierat från tidigare år, men är i princip samma upplägg. Det vi gjort är att vi delat upp projektet på ett lite annat sätt och det du gjort (om du gjort delar av detta) kan behöva fixas till för att passa in i det nya.

      OBS! Projektet kommer inte att kunna skickas in innan vi har öppnat denna del. Vi räknar med att öppna projekthanteringen runt fjärde veckan i VT1. D.v.s. runt mitten av februari.

      OBS! För att komma fram till projektet måste du vara klar med allt fram till Ada.O8.11 (ny första uppgift i projektet). Om det finns saker som inte är klara är projektdelen låst.

      Man skall arbeta i grupp i projektet. Vi delar in er i grupper som ni väljer projektmedlemmar ifrån. Detta för att ni snabbare skall komma igång och kunna bli klara med projektet.

      OBS! Kolla i kurskartan vad du behöver göra för att komma fram till projektstart.

      OBS! Om du är klar med delar i projektet kan det vara så att du kan fortsätta därifrån du är, men hör av dig så hjälper vi dig med grupp och hur du kan göra för att det skall bli smidigast.

    3. Du har MatLab kvar.

      Denna går att göra på egen hand när du har fått denna upplåst i kurskartan.

      Bara att fixa till så löser detta sig. Denna fixar du snabbt när du väl tar dig an denna.

    4. Du har "labserien" (eller O-uppgifterna som vi kallar dem) kvar.

      Detta innebär att du kommer att få följa den nya modellen vi har för den nya kursen, men de uppgifter som finns är i princip de som varit tidigare. Vi har modifierat vissa av dem för att de skall vara mer lättförståeliga och visa har vi modifierat för att de skall passa ihop med efterföljande (eller tidigare) uppgifter på ett bättre sätt.

      Det vi sett redan nu i höst när vi testade dessa "nya" uppgifter i en annan kurs är att studenterna kom snabbare igenom dessa och de var mer med på noterna vad som skulle göras.

      OBS! Börja inte med dessa för sent om du har saker kvar. Det tar tid och du behöver antagligen börja så fort det går. Vi rättar och hjälper er med alla "labseriens" O-uppgifter under hela kursen.

      Man skall arbeta i par i "labserien" (eller möjligen i grupp om tre). Vi kommer att vara väldigt restriktiva med undantag.

      Alla i en grupp skall skicka in samma programkod och detta är det viktigt att göra så snart det går så att du/ni inte hamnar i väntekö och därmed förlorar tid. Så snart det går betyder att ni skickar in så "samtidigt" som möjligt. Att vänta flera dagar med att den "andre" skickar in sin kod gör att den "förste" väntar vilket inte är hållbart. [ Det går att byta partners under kursen om det strular med samarbetet. Hör av dig till assistenten om du behöver hjälp i detta. ]

      Det finns en spärr i år för att komma till slutdelen av "labserien". Man måste klara Ada.P2 för att komma hela vägen. Detta beroende på att man inte har förkunskaperna för de senare uppgifterna om man inte nått till den nivån att man klarat den spärren. Ju bättre grund du har desto fortare går det på slutet (och det blir dessutom roligare).

Jag stoppar här och hoppas att du har fått en skaplig introduktion till vad som kommer i vår. Vänta inte med att maila oss så att vi kan föra in att du är aktiv och vill klara av moment. Vi stoppar in dig i SC (där du skickar in dina uppgifter) i och med att du talar om att du skall vara med i vår.

Ha en god fortsättning och hoppas att allt kommer att bli super.

m.v.h. Torbjörn och Viktor (Examinator och Kursledare)


2024‑01‑04  Kursen utbytt
 

Ni som har kvar TDDD11-moment ska göra dessa via ersättningskursen TDDE67. All information finns på kurshemsidan för TDDE67.

m.v.h. Viktor (Kursledare)



Sidansvarig: Torbjörn Jonsson
Senast uppdaterad: 2023-06-09