Göm menyn

Labba hemma

Många kurser på IDA innehåller laborationsmoment som utgör en viktig koppling mellan teori och praktik. Dessa laborationer kräver oftast ganska mycket tid. För studenter som behöver labba utanför schemalagd labbtid står IDA:s labbsalar till förfogande dygnet runt. Utanför kontorstid krävs det dock ett LiU-kort för att komma in i byggnaden. Det är också möjligt att koppla upp sig mot IDA hemifrån eller ladda hem kompilatorer och andra verktyg för att kunna labba hemma.

Dessa informationssidor riktar sig främst till studenter som kör Windows hemma och som inte har tidigare erfarenhet av att arbeta på distans.

Koppla upp sig mot IDA

IDA har en terminalserver, astmatix.ida.liu.se, som studenter kan koppla upp sig mot för att labba hemifrån. I nedanstående lista finns beskrivningar av hur man kan göra detta med hjälp av olika verktyg.

  • PuTTY - en enkel SSH-klient som man kommer igång med på fem minuter
  • Xming - en enkel X-server som man med fördel kan använda tillsammans med PuTTY
  • Cygwin - en stor Linux-liknande utvecklingsmiljö för Windows, inklusive SSH-klient och X-server

Komma åt filer på IDA

Om du vill komma åt dina filer på IDA när du sitter hemma kan du använda vårt webbaserade filverktyg Drall. Det finns på adressen https://www-und.ida.liu.se/bin/drall.pl. Här kan du logga in med ditt vanliga användarnamn och lösenord och enkelt hämta eller ladda upp filer.

Ladda hem verktyg

Du kan också installera Lisp-interpretatorer och utvecklingsmiljöer hemma.

  • Allegro Common Lisp - en gratis prova på-version av samma system som vi kör på IDA finns att ladda hem för Windows, Linux, m.fl. plattformar. För Windows-användare finns några tips på hur man får det hela att fungera, bl.a. tillsammans med Emacs.
  • SBCL och SLIME i Ubuntu

Det finns ett flertal andra Lisp-miljöer som duger utmärkt för det vi ska göra i kursen (t.ex. CMUCL, CLISP och SBCL). Du får gärna bidra med fler beskrivningar av hur man får olika varianter av Lisp att funka under olika operativsystem.


Sidansvarig: Peter Dalenius
Senast uppdaterad: 2011-08-31