Göm menyn

TDDB32 Objektorienterad programmering, datastrukturer och algoritmer
/Object-Oriented Programming: Data Structures and Algorithms/

 

ht2004 - vt2005

Allmänt

Välkommen till kursen TDDB32 - en möjlighet att både lära sig Java och lära sig varför det ibland blir snabbt och bra och ibland inte. Att kunna grunderna i området Datastrukturer och Algoritmer är ett måste om man vill hävda att man kan programmera. Vidare ger kursen en introduktion till objektorienterad analys och design.

Kursen består av en föreläsningsserie, ett antal lektioner och laborationer, samt avslutningsvis ett mindre projektarbete.

Se även IDAs kursbokssida samt LiTHs studiehandbok för detaljer och formell beskrivning av innehållet.

Anmälan till laborationerna sker via webreg för TDDB32.

Från 2003 finns även följande kursinformation (pdf) och en checklista/målbeskrivning, med reservation för ändringar till årets upplaga.

Meddelanden

 • 19/4: Under prioden 20/4 till 8/6 lämnas och redovisas labbar och projekt till kursassistenten, Anders Larsson! Peter Loborg är pappa-uptagen.
   
 • 8/4: Tentamen är färdigrättad, men email om detta kommer inte förrän natten måndag/tisdag. Visning onsdag 13/4 kl 12.30-13 i John von Neumann (vid Pul 10).
 • 28/02: Mera saker "På Webben":
  • FAQn om Network är uppdaterad (eftersom clone() aldrig anropar en konstruktor, och eftersom somliga av er har problem med ClassNotFoundException)
  • SQL ställer till det, så några länkar till mer SQL-dokumentation finns nu på mckoi-sidorna.
 • 15/02: Nu har vi kompletterat med saker "På Webben". Ni finner även ett färdigt nätverkspaket (Network.jar) samt en demo och beskrivning om hur man gör en egen grafisk komponent och får saker att röra sig i denna komponent.
 • 21/01: För er som är fundera på ett projekt som använder en databas i botten... Ni kan prova att använda Mckoi, se vår länk "På webben" i menyn till vänsater.
 • 17/01: Nu är schema och projektrelaterade sidor updaterade för vt2005. Planeringssidan börjar få form, men mer kommer...
 • 17/11: Det Le-pass som är schemalagt till Fredag 19/11 har hittills saknats på planeringssidan - men nu är det med. En resurslektion inför Lab2.
 • 25/10: Pga sena anmälningar till kursen noterar vi nu en viss överbeläggning, det kan bli trångt i de 40-salar vi är schemalagda i. Vi skall se hur många vi faktiskt blir på första Fö, och därefter avgöra om vi måste försöka boka om Fö- och Le-salar.>
 • 22/10: Dessa sidor är inte kompletta än - arbete pågår.

  Förra årets information finns här.

Literatur

Literaturen i kursen består av följande delar:
 • [TO.a] Tommy Olssons kompendium om datatrukturer och algoritmer täcker väsentliga delar av det som sägs i kursen om datastrukturer och algoritmer. Det som inte täcks är komplexitet och enklare strukturer som listor. Ca 60 sidor.
 • [JS] Java Direkt av Jan Skansohlm.
  För kursen och laborationerna viktiga delar av Skansholms bok är kapitel 1,2,3,10,11,16,18 och 19.1-3. Kapitel 4 ger viktig bakgrund till projektet medan kapitel 6-8 och 12-17 kommer vara er till nytta när vi genomför projektet.
 • [MW] Data Structures & Algorithm Analysis in Java av Mark Allen Weiss
 • [TO.b] ObjektOrienterad Systemutveckling (OOS) i ett nötskal av Tommy Olsson, ett annat litet dokument att komplettera kap. 4 i Skansholms bok med. Läsvärt! Ca 12 sidor.

Personal

OBS: Ange alltid kurskoden TDDB32 i titelraden i email till oss. Våra mail filtreras automatiskt, och utan kurskod kan de komma att filtreras bort...

Se även speciella instruktioner vad gäller redovisning av laboration!

 

Examinator, föreläsningar: vakant
Studierektor: Erik Larsson (sas-sr@ida)
Kurssekreterare: Madeleine Häger (madha@ida)
Kursassistent, lektioner: vakant
Laborationsassistent: Anders Larsson (anlar@ida)

Sidansvarig: Yvonne Hoffmann
Senast uppdaterad: 2005-08-15