Göm menyn

729A98 Risk och olycksanalys

Projekt


Projektarbetet är tänkt att utföras i grupper av 3-4 deltagare. Omfattningen är 2,5 hp, dvs. ca. en och en halv arbetsveckor (inkl. att hitta ett lämpligt problem/analysdata, och leta och läsa litteratur).

Projektarbetet kan exempelvis handla om hur en viss organisation, t.ex. inom sjukvården hanterar risker, om hur individer, t.ex. bilförare eller läkare, påverkas av och bidrar till riskarbetet inom olika typer av organisationer. Alternativt kan ni anlägga ett annorlunda perspektiv på en redan gjord risk- eller olycksanalys. För att hitta exempel på riskanalyser, kan t.ex. Landstingets säkerhetsarbete vara en utgångspunkt. Väljer ni olycksanalys kan olika utredningsmyndigheters hemsidor användas som källa, t.ex.: havkom.se, aibn.no, aib.dk, ntsb.gov, nasa.gov, chemsafety.gov, maib.gov.uk, aaib.gov.uk.

Prova t.ex. att tillämpa någon av de metoder som tas upp i kursen (det kan vara metod för riskanalys, eller metod för olycksanalys). Tanken är att ni ska leta upp litteratur på egen hand, och läsa på om den metod ni har valt att arbeta med. Det kan även vara intressant med en uppsats om HRO och hur man bäst uppnår 'resilience' i en organisation.

Eftersom analyser är tidskrävande, är det viktigt att avgränsa arbetet ordentligt från början. Det kan t.ex. vara så att ni hittar en analys som någon organisation har gjort, och att ni gör om en del av den analysen genom att tillämpa en alternativ metod.

Känner ni er osäkra på omfattning, etc. kan ni alltid diskutera med kursansvarig. Ett generellt råd är att inte göra arbetet för stort/omfattande, utan att snarare satsa på kvalitet och teoretiskt djup (dvs. att arbetet ska vara välgrundat i en teoretisk bas).

Råd om vad ni ska tänka på i samband med projektrapporten hittar ni under 'Projektrapport' i nav-fältet till vänster. Skicka er rapport i pdf-format via email till opponerande gruppen senast en vecka före slutseminariet då projektarbetena ska presenteras.

Det är tänkt att opponentgruppen presenterar arbetet på slutseminariet. Efter detta kommer varje grupp att få ytterligare en vecka på sig att åtgärda eventuella problem, och lämna in en slutlig version till examinator senast en vecka efter slutseminariet.

Handledning av projektarbete

Ni kommer att ha tillgång till handledning vid tre tillfällen under kursens gång. Dessa handledningstillfällen schemaläggs normalt direkt efter seminarierna.

Förslag på milstolpar som kan vara bra att jobba mot inför respektive handledningstillfälle:

  1. Beskrivning av ett valt problem med referenser (dvs. en slags problemformulering och bakgrundsbeskrivning med några initiala referenser).
  2. Plan på genomförande med referenser till lämplig(a) metod(er).
  3. Preliminär rapport med beskrivning av resultat och preliminära slutsatser.
Skicka gärna material ni vill att jag ska läsa ett par dagar i förväg.


Sidansvarig: Rita Kovordanyi
Senast uppdaterad: 2021-04-14