Informationsresurser I: Traditionella

(Traditional Information Resources)

Grundkurs 1-10 poäng

Ämne: Informatik
Nivå: A
Dnr: 74/95 E240
Kurskod: HIBA09


1 SYFTE

Kursen syftar till att de studerande skall inhämta både översikt och inblick i de traditionella informationsresurser som finns i ett modernt samhälle. Dessa betraktas ifrån ett antal olika perspektiv. Kursen har som mål att belysa strukturer och ge förståelse för rikedomen hos och komplexiteten i dessa resurser. Kursen skall också ge en första introduktion till utnyttjandet av dem.

Upplevelse- och förströelseutbud behandlas också, i den mån de bidrar till förståelsen av informationssamhället och dess resurser.

2 INNEHÅLL

Kursen inleds med en översikt och diskussion av grundläggande begrepp såsom data, information, kunskap och resurs, källa, dokument, kommunikation. Ett antal olika perspektiv på informationsresurser presenteras.

Efter en inledande avgränsning och jämförelse analyseras de fyra primära minnesinstitutionerna; bibliotek, arkiv, muséer och kulturmiljövård, med avseende på typer och strukturer, dokumentslag och tjänster, samt omfattningar.

Olika slag av dokument (i vid mening) samt de tillhörande produktionsfaciliteterna, kanalerna och urvalsmekanismerna presenteras och diskuteras.

Informationssamhället som begrepp och fenomen diskuteras dels översiktligt dels detaljerat med avseende på: olika former av lägesövervakning, censur och sekretess, lagar och normer, aktörer och intressenter, nationellt - internationellt perspektiv.

3 FÖRKUNSKAPER

För tillträde till kursen krävs allmän behörighet för högskolestudier.

4 UNDERVISNING OCH EXAMINATION

4.1 Undervisning

Undervisningen bedrivs i form av:

1) föreläsningar, seminarier, och laborationer/demonstrationer, samt

2) ett projektarbete med en redovisning av metod och resultat.

4.2 Examination

Prov sker i form av skriftlig och muntlig redovisning av av projektarbete samt fullgjorda laborations/inlämningsuppgifter.
Studerande som ej blivit godkänd i ordinarie prov erbjuds normalt tillfälle att delta i två extra prov.
Studerande som underkänts två gånger i prov för kursen eller del av kursen har rätt att begära att annan lärare utses att bestämma betyg för henne/honom.
Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.

4.3 Betyg

På kursen ges betygen väl godkänd, godkänd och underkänd.

5 KURSBEVIS

Kursbevis utfärdas, efter begäran av den studerande, av fakultetsnämnden. Begäran om bevis skall göras på särskild blankett som finns på institutionen. Den skall inlämnas till StudentCentrum.

6 KURSLITTERATUR

Enligt förteckning som finns på institutionen.

Kursplanen är fastställd av Institutionen för Datavetenskap, Undervisningsnämnden, 1995-03-15.

Utbildningsområde: TE
Ämnesklass enligt SCB: IKA
Kurskod: HIBA09