ADB 2

(Information Science, Business Applications 2)

Fortsättningskurs 21-40 poäng

Ämne: Administrativ databehandling
Nivå: B
Dnr: 74/95 E 240
Kurskod: HIBB01


1 SYFTE

Kursens syfte är att de studerande skall förvärva utökade kunskaper i systemutredning och systemkonstruktion inom det administrativa tillämpningsområdet.

2 INNEHÅLL

Kursen består av följande delkurser:

Databaser och datamodellering, 5 poäng

Syftet är att skapa förståelse för problem och dess hantering, när större mängder data skall lagras och administreras under en längre tid på ett sätt som tillåter åtkomst, bearbetning och uppdatering av flera användare samtidigt.

Kursen behandlar databassystemens uppbyggnad och arbetssätt samt datamodellering. Tonvikten läggs vid sambanden mellan databassystemens arbetssätt, verksamheten/verkligheten och representationen av denna i datamodeller och databaser.

Bland tillämpningsområdena för databassystemen ligger tonvikten på administrativa system, men även andra områden behandlas översiktligt. Bland databas-hanterarsystemen ligger tonvikten på relationsdatabaser, men även andra typer av system behandlas.

Några av områdena som behandlas inom ovanstående ramar: Olika modeller för databashanteraren att strukturera data (t ex relationsmodellen). Transaktionshantering. Datakvalitet, integritet, säkerhet, effektivitet. Förhållandet mellan databassystemet och applikationsprogrammen. Metadatabaser/datakataloger. Modellering av en verklighet i datamodeller, vilka implementeras i ett databassystem.

Programkonstruktion, 5 poäng

Kursen skall ge deltagarna den fullständiga kännedomen om programspråket Pascal. Deltagaren skall ges förmågan att utveckla icke-triviala program och därvid kunna utnyttja vanligt förekommande verktyg i form av datastrukturer och algoritmer. Deltagaren skall dessutom bibringas kunskap om några olika synsätt vid design och modularisering samt ett systematiskt för-faringssätt för testning av kod.

Designprocessen, abstraktioner, modularisering. Abstrakta datastrukturer såsom stackar, köer, träd och tabeller. Pascals pekare och dynamiska strukturer. Implementation av abstrakta datatyper i Pascal. Testning och felsökning.

Systemförvaltning, 5 poäng

Att ge kunskaper och insikter för att analysera och förstå systemförvaltningsprocessen. Förmåga att organisera, leda och förbättra systemförvaltning. Förmåga att kunna genomföra förbättringar och korrigeringar i system.

Förvaltningsmetoder
Mål för förvaltning
Utvärdering - mätmetoder
Praktiska övningar i att organisera förvaltningsorganisation
Korrektiv och utvecklande förvaltning
Hjälpmedel och analysmetoder
Reverse engineering och omstrukturering
Underhållskontrakt
Internationella modeller och metoder

Komparativ analys av systemutvecklingsmetoder, 5 poäng

Syftet är att de studerande skall förvärva kännedom om olika modeller och ansatser för systemutveckling samt metoder för att stödja utvecklingsprocessen. Vidare skall de studerande förvärva kännedom om olika kriteria som kan användas för att klassificera och bedöma en utvecklingsmodell samt få insikter i hur olika modeller/metoder successivt förändras och vidgas.

- Ett systems livscykel
- Effekter av formalisering
- Kriterier för bedömning och klassificering av systemutvecklingsmodeller/metoder
- Olika systemutvecklingsmodeller/metoder; bakgrund, karakteristika, utveckling, resultat
- Komparativ analys av olika modeller/metoder
- Projekt- och kvalitetsstyrning

3 FÖRKUNSKAPER

För tillträde till kursen krävs minst 13 poäng från ADB 1 eller motsvarande kunskaper.

4 UNDERVISNING OCH EXAMINATION

4.1 Undervisning

Undervisningen kan bestå av föreläsningar, lektioner, handledning, seminarier, laborationer och gruppövningar.

4.2 Examination

Varje delkurs examineras för sig.
Formerna för examinationen kan vara skriftliga tentamina, fullgjorda laborations- och inlämningsuppgifter, muntliga och skriftliga avrapporteringar samt deltagande på seminarier.
Studerande som ej blivit godkänd i ordinarie prov erbjuds normalt tillfälle att delta i två extra prov.
Studerande som underkänts två gånger i prov för kursen eller del av kursen har rätt att begära att annan lärare utses att bestämma betyg för henne/honom.
Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.

4.3 Betyg

För kursen ges väl godkänd, godkänd och underkänd.
För att godkännas på hela kursen krävs att samtliga delkurser är minst godkända.
För att få betyget Väl godkänd krävs att minst 15 poäng är väl godkända.

5 KURSBEVIS

Kursbevis utfärdas, efter begäran av den studerande, av fakultetsnämnden. Begäran om bevis skall göras på särskild blankett som finns på institutionen. Den skall inlämnas till StudentCentrum.

6 KURSLITTERATUR

Enligt bilaga som finns på institutionen.

Kursplanen är fastställd av Institutionen för datavetenskap, Undervisningsnämnden, 1995-09-19.

Utbildningsområde: TE
Ämnesklass enligt SCB: ADA
Kurskod: HIBB01