Innehållsförteckning

E-postprojektet

E-post är ett smidigt verktyg för att kommunicera och överföra information. Tyvärr uppstår många problem med teckenuppsättningar (svenska tecken är kanske det största problemet) samt bilagor (attachments). SUNET drev under 1994 ett projekt som syftade till att rekommendera ett antal programvaror till de stora plattformarna (Macintosh, PC och UNIX) som gör det möjligt att utväxla meddelanden med bibehållna svenska tecken, etc. I utvärderingen namnges tre produkter som vid den tidpunkten uppfyllde alla krav för smidig meddelandeöverföring.

På Linköpings universitet finns samma problem med olika e-postsystem och hantering av bilagor. Därför har IT-rådet ansett det nödvändigt att säkerställa en standardiserad miniminivå vad gäller teckenhantering, hantering av bilagor och några angränsande problemområden.

Mål

Det övergripande målet med detta projekt är att ta fram

När dessa två mål har uppfyllts är det meningen att e-post skall kunna skickas mellan enheter och institutioner utan problem med teckenuppsättningar, bilagor, etc. Detta ställer krav på avsändarens och mottagarens e-postverktyg, möjligheten att hantera bilagor och flera andra tekniska detaljer.

För att uppnå dessa mål har strukturgruppen tillsammans arbetat med tre arbetsuppgifter

Detta arbete leder fram till

I kravspecifikationen specifieras vilka internetstandarder som skall stödjas av ett e-postverktyg. Detta specificeras på tillräcklig teknisk nivå.

Enligt kravspecifikationen upprättas tre listor över programvara (med programvara menas själva e-postverktygen men också alla hjälpverktyg som behövs för att hantera bilagor). Guldlistan innehåller programvara som uppfyller kravspecifikationen. Dessutom stöds all programvara på guldlistan av universitetet centralt. Det innebär att licenser finns upphandlat, tekniskt stöd finns, etc. Guldlistan innehåller så att säga "sanktionerad" programvara. Den vita listan innehåller programvara som uppfyller kravspecifikationens villkor, men den stöds inte officiellt av universitetet. Den svarta listan innehåller programvara som inte tillåts för kommunikation mellan institutioner och enheter.

Den automatiska valideringstjänsten möjlighet kontroll av e-postverktyg. Detta gör att programvaror som ej finns med på de tre listorna enkelt kan kontrolleras mot en automatiserad kravspecifikationskontrollant.

Policydokument

Bifogat detta dokument finns det första utkastet till kravspecifikation. Denna specifikation ändras och uppdateras kontinuerligt vart efter test av programvaror fortlöper. I denna rekommendation utgår vi från att alla använder vit- eller guld-klassade programvaror

Hur skall universitetet ställa sig till detta dokument? Hur skall denna kravspecifikation hanteras?

I arbetsgruppen resonerar vi så att man inom den egna institutionen eller enheten är fri att använda vilket verktyg man önskar. Det är när man kommunicerar med "omvärlden" som man måste titta på kravspecifikationen om de olika listorna över godkända verktyg.

När kommunikation mellan institutioner och enheter sker
skall godkända verktyg användas.

Inom den egna organisationen är man helt fri att använda vilket eller vilka verktyg man vill. Denna form av "e-postöar" (jmf informationsöar) stör inte kommunikationen externt. Så snart extern kommunikation (mellan institutioner, enheter, etc) skall göras måste man använda godkända verktyg enligt listorna.

Det är inte nödvändigt att förbjuda allt som inte är rekommenderat. Om problem uppstår med en icke rekommenderad programvara måste det finnas stöd från centralt håll att skaffa ny och fungerande e-postprogramvara. På samma sätt som vi använder oss av ett gemensamt internpostsystem (med bruna kuvert och organisation) skall vi kunna enas om en uppsättning verktyg och tekniker för att få den interna e-posttrafiken att flyta.


Tidsplan

9609. Sammanställning av en preliminär lista (guld, vit och svart) samt tillhörande format för bilagor. Denna sammanställning skickas ut på remiss.

9611. Remiss av det första utkastet av detta policydokument. Kommer att diskuteras på IT-rådsmötet i slutet av oktober.

9612-9701. Bred distribution till samtliga berörda instanser. Detta kommer efter diskussionen i IT-rådet.

9702. Projektet slutfört. Underhåll och utvärdering påbörjas 9601.

Personalresurser

2 tekniker à 10% under sex månader (20 helårsprocent). Peter J Nilsson (pjn@ida.liu.se) och Bernt Nilsson (bkn@ida.liu.se) på IDA.

Projektledning 5%. Andreas Björklind (abj@ida.liu.se) på IDA

Innehållsförteckning


Innehållsförteckning

Detta dokument är skrivet av Andreas Björklind (abj@ida.liu.se) och senast ändrat torsdag 5 december 1996
Dokumentet är skrivet med hjälp av Globetrotter 1.0.1 (http://www.akimbo.com/)