Göm menyn

Studenthandbok

Allmän information

Postadress Linköpings universitet
Institutionen för datavetenskap
Statistik
581 83 LINKÖPING
Telefon 013-28 10 00 (vxl)
Telefax 013-14 22 31
Besöksadress Campus Valla, hus B, ingång 27, plan 3, korridor E
(expedition, lärare, anslagstavlor)
Expedition IDA: Studerandeexpedition
Programansvarig Karl Wahlin
Ämnesstudierektor Lotta Hallberg
Studievägledning Svea Andersson
Martin Bengtsson
studievagledare@mai.liu.se
Telefon: 013-28 14 62
Telefontid: må-to 13.00-14.00
Besökstid: må-to 12.20-12.55
Besöksadress: Campus Valla, hus B, ingång 23, plan 2, korridor A
Administratör Carita Lilja

Undervisning

Undervisningen på programmet planeras för studier på heltid. De undervisningsformer du möter är:

Föreläsning: Genomgång av kursens teori.
Lektion: Lösningar på problem gås igenom och diskuteras. Du ska själv försöka lösa problemen innan lektionen.
Räknestuga: Du räknar i din egen takt och har möjlighet att få hjälp av lärare.
Laboration: Arbetspass vid datorterminal.
Projektarbete: Tillsammans med några studiekamrater genomför du en större uppgift. Gruppen analyserar ett problem och löser uppgiften. Uppgiften redovisas skriftligt och muntligt på ett seminarium.
Seminarium: Muntlig redogörelse för ett projektarbete eller föreläsning med diskussion som anknyter till aktuell kurs, aktuell debatt eller som behandlar något ämne som inte ingår i någon kurs.
Inlämningsuppgift: Ett mindre projekt/problem som genomförs enskilt eller i mindre grupp och som redovisas skriftligt.

Den största delen av undervisningen är frivillig. De flesta studenterna går på undervisningen eftersom lärare där går igenom och förklarar de svåraste avsnitten.

Schemalagd tid varierar mycket i omfång. Vissa kurser har mindre än 10 timmar schemalagd tid per vecka. Andra kurser, där datorlaborationer ingår, har upp till 20 timmar per vecka. Vid projekt har du hela dagar utan schemalagd tid. Lägger du ihop den schemalagda tiden med dina självstudier krävs det ungefär 35-50 timmars arbete per vecka.

Lokaler

Undervisningen bedrivs oftast i C-huset och D-huset. I C-huset börjar salsnamnen på P, R, S, T eller U. D-husets lokaler börjar på D. Ibland förekommer även undervisning i G-huset (G), i B-huset (BL) och i Key-huset (KY). PC-salar för datorlaborationer finns i E-huset i markplan. Kartor över universitetsområdena och lärosalarna finns på adressen http://www.liu.se/till-liu/kartor/larosalar

Litteratur

Den litteratur som förekommer är böcker, kompendier och utdelat material såsom artiklar och övningsuppgifter. På Campus Valla finns två bokhandlare: Bokakademin i Kårallen och Akademibokhandeln i Zenit. Kompendier, tentor som gått innan 2007-07-01 och lösningsförslag till dessa säljs av Bokakademin i Kårallen.

Avdelningen för Statistik

Ämnet Statistik tillhör institutionen för datavetenskap (IDA). Administrativ personal och de flesta lärare som är knutna till Statistik finns i B-huset, ing 27, plan 3, E-korridoren. Där finner du Statistiks expedition, studievägledning och anslagstavlor samt lärarfack.

Registrering

Inför varje termin måste du registrera dig för att få delta i undervisningen. Som ny student registrerar du dig för första gången på institutionen, hos Statistiks administratör eller IDAs reception. Nästkommande terminer sköter du själv registreringen via Studentportalen http://www.student.liu.se/portal. När du är registrerad får CSN och studentkåren automatiskt meddelande om detta. Kåren gör också en kontroll på att du har betalat din kåravgift. För att få studiemedel måste du vara registrerad samt ha betalat din kåravgift. Registreringsperioden är från kursstart och 2 veckor framöver. Registrering måste ske senast 2 veckor efter kursstart. Skulle du avbryta dina studier inom tre veckor är det viktigt att du även avregistrerar dig.

LADOK

Dina studieresultat läggs in i en databas som heter LADOK. En gång per år får du automatiskt en studiemeritförteckning över dina studieresultat hemskickad till dig. Behöver du fler registerutdrag så beställer du dessa via Studentportalen. Det är viktigt att du kontrollerar din meritförteckning. Skulle något fel ha uppstått tar du kontakt med Statistiks administratör. Skulle du flytta och/eller ändra telefonnummer ändrar du detta i Studentportalen. Det underlättar för alla att LADOK innehåller aktuella uppgifter.

Information

Kurshemsidor: finns på adressen http://www.ida.liu.se/divisions/stat/statprog/

Anslagstavlor: Det finns en anslagstavla där lärarna kan anslå ämnesrelaterad information m.m. i E-korridoren, B-huset, plan-3, ingång 27. Det finns en anslagstavla med information från StaLin (statistikernas egen studentorganisation) i E-huset nära PC-salarna.

Studentfack

Studenter har inte längre något eget postfack.

E-post

Alla studenter får ett eget e-postkonto på universitetet (studentmail). Dagen efter du har registrerat dig för första gången ska du gå till studerandeexpeditionen i Zenit för att där få din e-postadress samt ID och lösenord. Det är viktigt att du kontrollerar dina e-postmeddelanden regelbundet eftersom mycket av informationen skickas ut den här vägen, exempelvis dina tentamensresultat, vilken sal din tenta går i etc. Läs mer om e-post på https://www.student.liu.se/itsupport/epost.

Datorkonto

Du får automatisk ett användarkonto för att kunna logga in på datorlabsystemet när du har registrerat dig, hämtat ut ditt e-postkonto och satt ditt lösenord. Ditt användarnamn är prefixet i e-postkontot och lösenordet är det samma som du väljer till StudentPortalen.

Studentportalen

Adressen till den största ingångssidan är http://www.student.liu.se och här finner du också ingång till Studentportalen och studentmail. För att logga in på portalen använder du ID och lösenord som du har fått i samband med ditt e-postkonto. Studentportalen erbjuder många tjänster. Här anmäler du dig till tentamen, får uppgifter om dina registreringar och studieresultat (observera att du tittar på 1-dag-gammal kopia av LADOK), du kan skicka e-post, beställa tjänster av StudentCentrum och mycket mera. Det är viktigt att du alltid kan komma in på Studentportalen, speciellt i anknytning till tentamensperioder. Skulle det inte fungera med lösenord eller liknande, ta kontakt med Knutpunktens helpdesk i Zenit http://www.student.liu.se/itstod/.

Studievägledning

Studievägledaren hjälper dig med frågor som på olika sätt berör dina studier såsom

* upplysningar om olika kursers innehåll
* studieplanering vid studiesvårigheter
* studieintyg som ska bifogas anståndsansökan vid militärtjänst
* dispensansökningar, parallelläsning av annat ämne, utlandsstudier
* upplysningar om högre studier i allmänhet.

Dessutom bedriver studievägledaren uppföljning av studieresultat under första året.

Tröskelregler

Tröskelreglerna beskrivs i utbildningsplanen.

Regler då kurs upphör

Sista året som undervisning sker på en kurs, ges tre tentor i vanlig ordning. Under det närmast följande året ges också tre tentor på kursen placerade då den nya kursens tentor går. Dessutom ges ytterligare en tentamen under det därpå följande läsåret.

Examination

Examination sker löpande och dess form beror på hur kursen är upplagd. Vanligast är skriftlig tentamen men även muntlig kan förekomma. Examination av projektarbeten består av såväl muntlig som skriftlig redogörelse. Till vissa kurser förekommer inlämningsuppgifter som en del av examinationen. Tentamensschema m.m. finns länkade från en samlingssida under Tentamina i vänstermenyn.

De betyg som du kan få är underkänt (U), godkänt (G) och väl godkänt (VG). Vissa kurser har endast en tvågradig betygsskala, dvs underkänt och godkänt.

Det ges tre tillfällen till skriftliga och muntliga tentamina per läsår. De som inte klarar första tentan har två chanser till under läsåret. Du får tentera en kurs hur många gånger som helst men när du en gång har fått godkänt resultat kan du inte tentera ytterligare en gång för att försöka höja betyget till väl godkänt.

Tentamensschema för läsåret finns på programmets hemsidor. Datum för höstterminen fastställes i maj och datum för vårterminen fastställes i november. Det går inte att flytta på fastställda tentor. Endast registrerade studenter har rätt att delta.

Anmälan till tentamen

Anmälan till tentamen görs på adress http://www.student.liu.se (via Studentportalen). Du använder ID och lösenord från studentmail för att gå in i systemet. Sista anmälningsdag för tentamen är vanligtvis 10 dagar innan, men exakta uppgifter framgår för varje tentamenstillfälle. Om du, innan anmälningstiden har gått ut, vet att du inte kommer att kunna delta i tentamen är det viktigt att du går in i systemet och avanmäler dig. Detta är viktigt i och med att institutionen betalar lokaler och vakter efter antalet anmälda studenter. Om du av någon anledningen är förhindrad att anmäla/avanmäla dig själv skall du vända dig till administratören på Statistik. Observera att du ansvarar för att din tentamensanmälan blir gjord i tid. Har du problem med ID eller lösenord skall du vända dig till studenternas IT-stödsenhet http://www.student.liu.se/itstod/. Observera också att du måste vara registrerad på kursen för att kunna anmäla dig till tentamen.

Skrivningslokal

Tid och lokal för tentamen finns tillgänglig på adress http://www.student.liu.se/search/ (via Studentportalen) cirka 4 dagar innan tentamenstillfället. Är du är anmäld till tentamen får du automatiskt besked via e-post.

Utbildningsbevis

Rektorsämbetet utfärdar utbildningsbevis till student som på ett tillfredsställande sätt genomgått samtliga utbildningsmoment som ingår i programmet. Efter avslutade studier är det studenten själv som ansöker om att få utbildningsbeviset utskrivet. Ansökningshandlingar finns att hämta på Studerandeexpeditionen i hus Zenit, IDA:s expedition och hos administratören.

Länkar

Här har vi samlat några länkar till sidor som kan vara av betydelse för dina studier.
CSN
Kartor LiU
Kårservice
Personal vid Statistik


Sidansvarig: Karl Wahlin
Senast uppdaterad: 2009-09-07