Wilkes stipendiaters reseblogg

I denna reseblogg skildras resor som kvinnliga teknologer har gjort genom finansiering från Wilkes Stipendium av IDA. Stipendiet instiftade 2013 i samband med 30-årsfirandet av IDA, då John Wilkes (Google) var en av talarna.

Stipendiet har delats till:

2017: Anna Montelius (Mjukvaruteknik)
2016: Sabina Serra (Datateknik)
2015: Hanna Sterneling (Informationsteknologi)
2014: Sara Bergman(Datateknik)
2013: Tova Linder (Informationsteknologi) och Lisa Nilsson Ax (Datateknik)


 

 

Sammanfattning

Nu har vi hunnit vara hemma ett tag och jetlagen har sedan länge lagt sig. USA-resan var riktigt häftig och vi hann med så mycket! Kort sammanfattning:

  • Möte med forskaren Roxana Geambasu vid Columbia University
  • Thinking machines: Art and design in the computer age, 1959-1989  vid New Yorks museum för modern konst.
  • Besök på Google
  • Konferensen Women in Cyber Security
  • Besök på University of Illinois Urbana-Champaign
  • Chicago Museum of Industry and Science

Det var otroligt kul att få prata med dessa extremt duktiga människor inom branschen, att få höra hur de tänker och få se vad de jobbar med. Även konferensen var väldigt rolig, det var verkligen en upplevelse, faktiskt nästan en chock. Med statistik lik motsatsen mot vad vi är vana vid och nästan 800 teknikkvinnor sammanlade på samma plats så var det en omställning, men också riktigt mäktigt och inspirerande. Vi är extremt tacksamma och glada för att vi fick chansen att åka på denna resa, den har verkligen givit mycket! Vi har båda fått en bättre bild av vad framtiden kan erbjuda och är lärt oss massor. Tusen tack! Vi vill också tacka Mikael Asplund för en fantastisk resa.

Med några sista bilder avslutar vi vår bloggserie, och nu väntar vi spänt på att läsa om nästa stipendiats resa. Tack för oss!

Anna, Sabina och Karl vid Googles entré

 

Googles entré

Googles huvudentré – det var inte helt enkelt att hitta till kontoret!

Hotellet i New York

New York (Frihetsgudinnan syns i bakgrunden)

 

Columbia University

Chicago

/Sabina och Anna

 

 

 

25 – 27 Mars: Urbana – Champaign

På söndagen turistade vi lite i Chicago.

Vi råkade hamna mitt i loppet Shamrock Shuffle, där Chicago-borna firade in löparsäsongen

Utsikten från utkikstornet Chicago 360

En lite annorlunda polisstation

 

Cloud Gate

Pariserhjul vid Navy Pier

 

Mot kvällen rörde vi oss mot Urbana-Champaign. Där ligger University of Illinois Urbana-Champaign som är ett av dem bäst rankade universitetet inom datavetenskap. Universitet är väldigt stort och tar upp nästan hela staden, det är nästan 46 000 studenter.

På måndagsmorgon hade vi möte med Klara Nahrstedt, PhD. Hon arbetar som Director, Coordinated Science och Theme Leader, Multimedia and Distributed Systems, Information Trust Institute. Hon berättade lite om universitetet, deras program, dess historia och hur dem arbetade där. Hon berättade om National Center for Supercomputing Applications (NCSA) där mycket intressant arbete utförs, bland annat utvecklade de den första grafiska web browsern (Mosaic). Hon berättade även om superdatorn Blue Waters som finns på universitetet. På NCSAs hemsida skriver de

 ”Blue Waters also has the largest, most robust online storage system in the open research world, with more than 25 petabytes of usable online storage” (https://www.ncsa.illinois.edu/news/stories/BW1year/)

Hon nämnde även att både PayPals och YouTubes grundare gick på universitetet. Efter mötet med Dr. Nahrstedt så fick vi träffa två elever som pluggade tredje året på deras Computer Science program. De kom från Women in Computer Science (WCS), vilket var en studentgrupp med liknande koncept som våra kvinnoföreningar. De visade oss runt på campuset, som var betydligt mycket större än vad vi är vana vid på campus Valla.

University of Illinois Urbana-Champaign

Sen fick vi lyssna på när Dr. Nahrsteds doktorander berättade om sina arbeten. En av doktoranderna arbetade med att hitta en metod som skulle göra det möjligt att säkert verifiera att en drönare bara rört sig inom ett visst område. Tanken var att drönare skulle ha tillstånd att åka på allmänna gator, och spara den rutt som den åkt på ett säkert sätt, och på så sätt ha bevis på att den bara åkt på tillåtna områden. Med denna teknik skulle det till exempel finnas möjlighet för företag att använda drönare för att leverera paket.

Några andra doktorander arbetade med en molntjänst för forskning. Den skulle fungera på liknande sätt som Dropbox men även låta användarna analysera och förhandsvisa mätdata direkt i tjänsten.

Efter vi lyssnat på doktoranderna fick vi en guidad tur i universitets teaterlokaler. Teaterhuset var gigantiskt. De hade en egen parkering i huset, en egen våning för bygge av scenmaterial och för replokaler samt så hade de även tre stora scener, där den största rymde drygt 2 000 personer.

Till kvällen åt vi sedan middag med Dr. Nahrstedt och hennes man på en omrenoverad tågstation. Vi pratade om lite allt möjligt och en av sakerna som kom upp var deras könsfördelning på CS-programmen. Med mycket arbete har de på några år lyckats öka andelen kvinnor från under 10 procent till över 40 procent! Hur de gjorde det beskriver de i https://cra.org/crn/2017/11/expanding-pipeline-toward-gender-parity-cs-illinois/.

Vår sista dag i USA hade en tidig start så att vi skulle hinna till Chicagos museum för vetenskap och industri. Vi hann vara där några timmar och sen blev det stressigt till planet hem.

 

På Chicagos museum för vetenskap och industri, en ubåt från andra världskriget

 

 

24 mars: Andra dagen på WiCyS

Andra dagen på WiCyS började också med frukost och vi lyssnade på bland annat Bananapeelbot: The Gamification of Corporate Security av Carla Sun, SurveyMonkey. Hon pratade om hur kollegor på hennes arbetsplats ofta lämnade datorerna olåsta när de gick därifrån, och hur hon genom att ha skapat en Slackbot motiverat folk till att börja låsa datorerna. När en person lämnade sin dator olåst kunde en kollega gå in på Slack på dennes dator och göra ett inlägg på en speciell channel som hette BananaPeel. På så sätt kunde alla på företaget se när en person glömt att logga ut, och dessutom fördes statistik över det hela. Efter ett tag blev det färre och färre på företaget som glömde logga ut.

Efter frukosten gick vi och lyssnade på Security Must Reflect Those We Protect av Aanchal Gupta från Facebook. Hon pratade mycket om hennes karriärsresa och hur hon hamnade på Facebook och i säkerhetsbranchen. 

De hade faktiskt klämt in två till föreläsningar innan lunch, så efter att ha lyssnat på Gupta gick vi på föreläsningen The Gapless Air Gap av Rachel Schimierer-Davis från John Hopkins University Applied Physics Laboratory. Hon pratade om vilka säkerhetsbrister som finns i Air Gapped Systems och tog upp exempel på forskning kring hur man får ut information från systemen, allt ifrån att använda sig av värme till RF-signaler och Bluetooth. Föreläsningen var väldigt intressant och det var kul med ett lite mer tekniskt fokus. Efter det gick vi på panelen Joining the Game: A Discussion on Approaches to Recruite Women into Cybersecurity. Där pratade paneldeltagarna om olika initiativ de tagit för att öka mängden kvinnor i branchen.

Under lunchen lyssnade vi på Listening in: Cybersecurity in an Insecure Age av Dr. Susan Landau, Professor, Tufts University. Hon pratade lite om olika sätt att tolka säkerhet och om vad säkerhet faktiskt innebär. Tyvärr var ljudet rätt dåligt, men det vi väl hörde var väldigt intressant.

Konferensen slutade sedan med en sista Workshop, Ethical Hacking Challenge med Amanda Bondoc från EC-Council. Där fick vi testa på ”sniffing” och hackning av trådlösa nätverk.  

och efter det var konferensen över och vi var rätt trötta. Vi gick tillbaka till hotellet och tog det lugnt i någon timme. På kvällen passade vi sedan på att äta pizza Chicago style. Väldigt annorlunda mot hemma men riktigt gott.

Chicago Pizza

23 mars: Chicago & första dagen på WiCyS

Hej igen!

På torsdagskvällen satte vi oss på ett flyg till Chicago, och vaknade upp tidigt på fredagen för att ta oss till konferensen WiCyS – Women in Cyber Security. Det visade sig att vi bara behövde gå tvärs över gatan och in på Hilton Chicago för att hamna rätt. Konferensen inleddes med en frukost i en stor sal med ungefär 900 personer, och vi fick bland annat lyssna på talet A Career in Cyber Security in the Intelligence Sector av Sherrill Nicely, Chief Information Security Officer, CIA. Vi blev upplysta om det skrämmande faktum att andelen antagna kvinnor till utbildningar inom datavetenskap i USA har gått från att utgöra ca 40% på 80-talet till ca 15% idag.

 

Frukosten

 

Frukostsalen

 

Statistik över andel antagna kvinnor på utbildningar inom datavetenskap

 

Under dagen lyssnade vi även på:

  • Cyber Security Research: A Data Scientists Perspective av Dr. Celeste Matarazzo från Lawrance Livermore National Laboratory.
  • The Cybersecurity Threats are Real, the Opportunity is Yours: Tips on Navigating the CyberSecurity Career Field av Mona Bates, CIO & VP of Information Technology, Raytheon.
  • Twitter Spam Detection based on Self-taught Learning and Sparse Auto-encoder av Lijie Zhou and Hao Yue, San Fransisco State University. 

Samtidigt som alla föreläsningar pågick, så hade de även en karriärsmässa, WiCyS Career Fair. Vi gick dit en stund, hälsade på lite folk och kollade runt. Det var kul att se så många nya företag och det var intressant att se hur stämningen var på en karriärsmässa i USA. Det var förvånansvärt likt hemma, med lite godare kakor bara.

På eftermiddagen så gick vi även på workshopen Hacking Discourses – Exploring Feminist and Critical Theory through Cybersecurity av Felice Flake från ScySec LLC och Nathan Fisk från Florida Center for Cybersecurity. Där diskuterades vikten av mångfald inom datasäkerhet, hackerhistoria ur ett feministiskt perspektiv och verktyg för att hantera och motarbeta förtryckande element inom datasäkerhet.

 

Under workshopen Hacking Discourses – Exploring Feminist and Critical Theory through Cybersecurity

 

Därefter fick man välja mellan ett antal paneler att lyssna på. Panelerna diskuterade ett visst område, till exempel Oopsie: The Saga of Accidental Awesomeness som handlade om misstag. Där pratade paneldeltagarna om olika misstag de gjort, hur de hanterat det och vad det har lett till.

Innan middagen samlades alla på konferensen i hotellentrén för att ta en bild tillsammans. När det sedan var dags för middag hölls det i ytterligare en panelutfrågning, och då var ämnet Men as Allies: Partnering to Advance Women in Cybersecurity. Det hade varit en lång dag, så efter det begav vi oss tillbaka till hotellet.

 

Gruppfoto med alla deltagare på konferensen

 

Middagssalen

Wilkesstipendiater 2016 & 2017: Resans första dagar

… och så var det vår tur. Vi heter Sabina Serra och Anna Montelius och studerar tredje året på civilingenjörsprogrammet datateknik respektive andra året på civilingenjörsprogrammet i mjukvaruteknik. Vi tilldelades Wilkes-stipendiet år 2016 respektive 2017 och i förrgår åkte vi och Mikael Asplund, till New York. Vi har nu spenderat två dagar här i New York och i skrivande stund sitter vi på flygplatsen LaGuardia för att åka vidare till Chicago, där ska vi gå på WiCyS-konferensen (Women in CyberSecurity, https://www.wicys.net/). De kommande dagarna kommer vi blogga om vår resa.

Igår började vi dagen med att vara besvikna på vädret. Vi kämpade oss dock ändå ut i ”snökaoset” och gick runt i staden. Blöta och kalla men fortfarande med gott humör tog vi skydd i New Yorks museum för modern konst, MoMA. Till vår förvåning var turen på vår sida, för när vi kom dit visade det sig nämligen att de hade en utställning med fokus på datorer, Thinking machines: Art and design in the computer age, 1959-1989 (https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3863), vilket kändes väldigt passande.

Någon timme spenderades där och sedan fick vi skynda iväg till Columbia University för att möta Roxana Geambasu (https://roxanageambasu.github.io/). Geambasu är forskare inom datavetenskap och arbetar på Columbia University med distribuerade system. Mötet med henne var väldigt inspirerande och det var otroligt intressant att höra om hennes arbete. Hon berättade även lite om hennes karriärresa, hur hon hamnade på Columbia University. En sak som fastnade var hennes tips om hur man hittar det man gillar, man ska leta efter det som irriterar en, sen försöka göra något åt det.

Efter mötet drog vi vidare till ett av Googles kontor för att få en rundtur av D-alumnen Karl Andersson som har arbetat där i ungefär ett år. Det var lite som att besöka moderna museet igen, det var mycket konstig konst och det var riktigt häftigt att se.

Hotellet i New York

Utställningen Thinking Machines vid MoMA

Museet hade även en fin utegård med en gigantisk skulptur av en ros

Columbia University

Andra dagen var det helt plötsligt vår, och vi passade på att turista lite.

Times Square – Första dagen

Times Square – Andra dagen

Central Park

 

 

 

 

25 oktober – Sammanfattning

Här kommer den efterlängtade sammanfattningen!

Atlanta

Mycket av energin de första dagarna gick åt till att smälta alla intryck. Stora bilar, dörrhandtagen, lampknapparna, de färgglada fåglarna, ljudet av syrsor, Trump-kampanjandet, möjligt påträffande av giftspindlar (t.ex. Svarta änkan) och “copperheads”, osv. Söndagen gick i shoppingens tecken vilket var toppen, då behövde vi ju inte göra det senare… (troligt).

Georgia Tech

På måndagen besökte vi Magnus Egerfeldt på Georgia Tech, vilket var otroligt spännande! Vi fick se de olika labben och hur de olika robotarna fungerade. Det var roligt att se hur de gått från idé till fungerande robotar. Efter besöket gick vi en tur på campus och det var förstås kul att se hur det såg ut i jämförelse med LiU. Det var stort och grönt med många olika vackra hus. Hade det inte varit för att jag har min lilla familj hade jag säkert blivit sugen på att söka en termin på något college i Atlanta.

På det hela taget tycker jag att Atlanta är en fantastisk stad och skulle gärna åka dit igen för att hinna uppleva staden ordentligt.

Mot Texas

Tidigt tisdag morgon lämnade vi Atlanta för att ta flyget till Houston. Vi anlände strax efter lunch och åkte direkt till hotellet. Vi ville inte spilla någon tid utan dumpade bara våra saker på rummen och gav oss ut i värmen. Luftfuktigheten var över 90% och det var varmt. Vi lät inte det hindra oss så vi gick ett kvarter innan vi, tokvarma, stannade för lunch. Restaurangen skulle vara typiskt amerikansk och trots att po’boys lät frestande valde jag en macka liknande Subways. Efter lunchen gick vi vidare mot gallerian. 300 butiker med allt från Rolex till McDonalds. Vi spenderade lite mer pengarna innan vi gick tillbaka till hotellet och diskuterade igenom morgondagen.

Konferensen

Första dagen på konferensen inleddes pampigt med DJ och fantastiska Keynotes. Jag gick på en session om “unconsious bias”, vad det är och hur det kan bemötas. Resten av dagen gick jag runt på expon och bekantade mig med de företag som medverkade.

Dag två inleddes med kö! Jag hade inte insett hur mycket kö det skulle vara och hur mycket tidigare varje session man var tvungen att köa. Därför missade jag första timmen av sessioner. De sessioner jag gick på under resten av dagen var: “Doing god with data: Human-centered data science for social good”, “Securing your digital footprint”, en presentation av Vida Ilmered om “Innovations for emerging smart small systems” och “Leap forward: what radical new research tells us about the gender gap in tech”. Alla dessa sessioner var intressanta på sitt sätt och jag känner att jag tagit med mig massor hem. Hur analys av data kan användas för att hantera samhällsproblem, hur hackare på enklast sätt kommer åt en människa beroende på vilken information som lämnas ut, hur energi är ett av de största problemen med wearables, hur olika företag arbetar för att främja jämställdhet på arbetsplatsen.

Sista dagen gick jag på dessa sessioner: “You and your data: Privacy challenges in the Internet of Things”, “So you want to hack the planet: Demystifying careers and opportunities in Cryptography, Security and Privacy” och “New horizons for Artificial Intelligence”. Från detta tar jag bland annat med mig att alla gadgets vi använder samlar in mer personlig information än tidigare och hur detta kan användas om det hamnar i fel händer, förslag på olika karriärer inom Cryptography, Security and Privacy, samt att chatbots är en del i framtiden för AI. Efter dagens sessioner gick vi åter igen till Toyota Center för en pampig avslutning. Även denna gång var det inspirerande keynotes och de tog upp många intressanta aspekter. Bland annat lyfte de filmen “Hidden Figures” som har premiär i början av kommande år. IMDb beskriver den så här:

A team of African-American woman provide NASA with important mathematical data needed to launch the program’s firat successfull space missions. 

De var alltså avgörande för att den första rymdresan skulle vara möjlig men lämnades utanför historieböckerna. Se den när den kommer!

Konferensen avslutades sedan med en hejdundrande fest!

Sista dagen i USA

För att krama ut det sista tog vi en promenad till det stora vattenfallet och åt en, i mina ögon, riktigt amerikans lunch. Tjockbottnad pizza med mycket ost. Vi såg mera av den fantastiska staden och pratade mer med de människor vi träffade. När  klockan blev tillräckligt mycket gick vi tillbaka till hotellet och tog taxin till flygplatsen. Trots lite problem med förseningar gick flygresan relativt smidigt och vi anlände i tid. Jag blev mött av mina barn och min man och ja, jag grät. Gud, vad man kan sakna tre människor efter bara en vecka!

Den här resan har varit fantastisk och jag är så tacksam för att jag fick uppleva allt detta. Utöver mer intressant kunskap om alla de sessioner jag gått på så har jag blivit så inspirerad! Jag har träffat spännande människor i branschen och sett hur den kunskap vi får på universitetet används i arbetslivet.

Tack för den här möjligheten och jag ser fram emot att läsa om nästa stipendiats resa. Tack för mig!

Hanna Sterneling

 

20 oktober – andra dagen

Dag två på konferensen känner man sig ju lite varmare i kläderna. När vi kommer fram delar vi på oss eftersom vi vill se lite olika sessioner. Jag åker glatt upp till tredje våningen och ska leta mig fram till rummet. Det kändes som att det var ännu fler människor på plats idag. Jag hittar rummet och försöker leta mig bakåt för att ställa mig sist i kön. Inser först senare att kön svängt av och går hela vägen tillbaka och förbi rummet. En snygg och pedagogisk bild på detta hittar ni nedanför.

img_20161020_092420

Kö kö köö

Det fanns alltså inte en chans i världen för mig att komma in. För att ladda om letade jag mig till närmaste toalett och passade på att fundera på hur jag skulle lägga upp mitt instagrammande för dagen. Jag är inte alls rutinerad på att instagramma så jag behöver tid för att fundera! Jag tänker att det var länge sedan jag postade in bild på mig så jag passar på att ta en selfie. Jag kan tillägga att jag inte heller är en speciellt frekvent selfie-knäppare så när en av tjejerna som städar toaletterna gick förbi blev jag obekväm. Jag känner mig så där lite fånig när jag står och fotar mig själv. När jag sedan ser att tjejen håller på att bryta ihop när hon sett mig ler jag fåraktigt och drar mig mot dörren. Jag fick alltså en bild och jag tänker bjuda på den.

img_20161020_093952

Innan jag blev påkommen

Nästa session, som jag faktiskt kom in på, var: Doing Good with Data: Human-Centered Data Science For Social Good. Detta var en paneldiskussion där fem kvinnor beskrev hur de använder olika datamängder för att hjälpa samhället. De talade om hur statistiken för arresteringar ser ut i förhållande till etnicitet; data över NYC taxis rutter ska hjälpa dem att uppnå nollvision (noll döda gående och cyklister i trafiken); data över tillgången till rent vatten; register över patent i USA; insamlandet av data om offer för människohandel. Nedan ser ni en bild på hur panelen ser ut. Som ni också ser så ljög jag om att det skulle bli bättre kvalitet på bilderna idag.

img_20161020_103740

Doing Good with Data: Human-Centered Data Science For Social Good

I stället för att stanna kvar med resterande 15.000 och äta mat på GBR (George R. Brown Convention Center) gick vi till en närliggande restaurang. Vi frågade servitrisen vad vi kunde äta och hon föreslog en lättare rätt. Vi orkade halva portionen. Intressant att veta: de byter ut/fyller på ens dricka oavsett om man druckit ur eller inte. Allt kranvatten luktar poolvatten och eftersom läskautomaterna använder kranvatten luktar läsken också poolvatten.

foto-2016-10-20-12-40-52

Quesadilla & Crispy Ixtapa Beef Taco With guacamole, sour cream, rice & beans

img_20161020_120458

Fantastisk inredning

Efter lunchen gick jag på en session om säkerhet: Securing your digital footprint. Detta var också en panel som diskuterade.De pratade framför allt om hur man ska tänka med den information man lämnar ut på nätet och hur man kan skydda sig. Några av tipsen vi fick:

  • Don’t talk to strangers: Var medveten om vilka du talar med och “befriendar” på nätet.
  • Look two ways before crossing the street: Var kritisk. Får du ett mail som verkar underligt, fundera på vad det är innan du går vidare med eventuella åtgärder.
  • If it seems too good to be true – it probably is.

Utöver detta kom följande upp:

  • Stäng av geo-location
  • Använd lösenord med flera olika typer av tecken. Använd mellanslag om möjligt. Ett exempel på lösenord som kom upp: A dog crossed the road! Lätt att komma ihåg men nästan omöjligt att knäcka för en attacker.

Nästa session behandlade Internet of Things och hur den utvecklingen ser ut. Talaren diskuterade saker som vi just arbetat med i en av våra kurser. Det är vid såna tillfällen som motivationen får sig en rejäl uppsving eftersom jag får bekräftat att det vi lär oss är saker vi faktiskt kommer ha nytta av i arbetslivet (beroende på vad vi väljer att jobba med förstås).

img_20161020_155151

Energikonsumtion i mobila enheter

Sista tillställningen för dagen var ytterligare en panel: Leap Forward: What Radical New Research Tells Us About the Gender Gap in Tech. Personerna som diskuterade var följande:

Reshma Saujani, Founder & CEO, Girls Who Code
Julie Sweet, CEO, North America, Accenture
Candice Morgan, Chief Diversity Officer, Pinterest
Rebecca Minkoff, Fashion Designer, Rebecca Minkoff

De talade om en ny rapport som släpptes idag som ni hittar på den här länken: https://www.accenture.com/us-en/cracking-the-gender-code

img_20161020_160724

Julie, Candice och Rebecca som diskuterade medan Reshma ställde frågor.

Som avslutning på kvällen kände vi att det var dags för en real Texan steak! Vi höll till en början på att lämna restaurangen när det framgick att varje komponent fick beställas för sig. Köttet låg på mellan $40-$60 och tillbehören mellan $9-$14. Sen dricka på det. Detta innebär förstås att vi hittat en wätt dyr restaurang. Vi beställde in varsin Filet Mignon under Bar Entrees. Vilka var FANTASTISKA. Aldrig ätit så mört kött i mitt liv. Till maten drack i iced tea vilket man kan få överallt. Antingen sweetened eller inte. Och är det sötat är det ganska ofta väldigt sötat! Men det passar ju mig.

 

img_20161020_175640 img_20161020_185341

img_20161020_182635

 

Nu hoppar jag i säng.

19 oktober – Konferensens första dag

Idag började alltså Grace Hopper Celebration! Konferensen beskrivs på GHCs hemsida som: Every year, women technologists and the best minds in computing convene to highlight the contributions of women to computing. Vi anlände tidigare för att hinna hämta ut våra badges som fungerar som inträde, bussbiljett etc..

img_20161019_074754

George R. Brown Convention Center

När våra badges var inhämtade ställde vi oss fint i kö tillsammans med resterande 15.000 för att få höra den inledande ceremonin.

img_20161019_081552

img_20161019_090530

Det var en bra stämning redan från start eftersom de ordnat med en DJ som gick all in redan klockan 8:30 på morgonen. Den första keynote talaren var Latanya Sweeney som var den första afroamerikanska kvinnan att doktorera inom dataveteskap på MIT. Hon höll ett fascinerande tal om hur vi idag lever i en technocracy där tekniken styr våra liv. Dr Sweeney beskrivs så här på GHC hemsida:

Latanya holds three patents, has authored more than 100 academic publications, and her work is explicitly cited in two U.S. regulations, including the U.S. federal medical privacy regulation (known as HIPAA). She is a recipient of the prestigious Louis D. Brandeis Privacy Award and the American Psychiatric Association’s Privacy Advocacy Award. She is an elected fellow of the American College of Medical Informatics and has testified before government bodies worldwide. Latanya creates and uses technology to assess and solve societal, political and governance problems, and teaches others how to do the same.

Hon är en inspirerande talare och arbetar med väldigt spännande områden. Jag skulle absolut rekommendera att ni googlar och youtubar Latanya för att lära er mer!

img_20161019_092722

Latanya Sweeney

Efter introduktionen gick jag på min första session Want to be a Bias Interruptur?, vilken bearbetar hur man kan bemöta fördomar. En av övningarna vi fick genomföra var en gruppdiskussion med följande diskussionsunderlag:

img_20161019_145042

 

Det var två spännande timmar som gav mig konkret information om vilka former olika fördomar kan ta. På bilden ovan ser ni ord som fixed mindset, personality penalties, microinequities, stereotype threat. För att lära er mer om detta kan ni besöka ncwit.org.

 

Som avslut på dagen besökte jag expon. Området för utställningen är enorm och det är många företag som är där för att uppmuntra tjejer att söka positioner. Utöver företag som Google, Facebook, Disney, Pinterest m. fl. fanns även Ericsson.

img_20161019_160459

img_20161019_160705

 

Imorgon är det dags igen och då ska jag försöka att ta bättre bilder! Vi hörs igen då.

18 oktober – från Atlanta till Houston

Klockan 6 på morgonen tog vi tunnelbanan från Chamblee till Atlantas flygplats för att flyga ännu en gång. Flygturen tog ca 1 h 30 vilket var betydligt skönare än de nästan 10 det tog att flyga över Atlanten. I Houston var det ännu varmare och nu var vi så att säga lämnade att klara oss själva. I Atlanta hade vi hela tiden med oss vår värd som guide. Vi lyckades i vilket fall få tag på en taxi och åkte mot staden. Och förbi. Det blev snart tydligt att vi kommer behöva ta taxi för att ta oss till konferensen.

img_20161018_173859

Vårt hotell

Efter att vi checkat in behövde vi äta lunch och började kika runt efter vart vi kunde göra det. Receptionisten berättade att det låg ett fräscht matställe lite längre bort längs med vägen men att det nog var dumt av oss att ge oss ut i värmen. Det struntade vi glatt i och begav oss av. Muntra till en början letade vi oss fram. Det blev ganska varmt väldigt snart och vi hade nästan börjat yra när vi kom fram till Antone’s.

img_20161018_124057

 

img_20161018_125115

Inspelning mitt i maten

img_20161018_124833

Trots att jag hade möjligheten att käka Po’boy så valde jag en alldeles vanligt rostbiffsmacka.

Efter att vi ätit styrde vi kosan mot den enorma gallerian med 300 butiker. På vägen gick vi vilse både en och två gånger. Vid ett tillfälle fann vi oss själva i en riktig cowboy affär.

img_20161018_133108

img_20161018_133255

Vi hittade en hatt för rimliga $2550

img_20161018_132220

Ensamma på trottoaren. Alla åker bil oavsett hur kort man ska.

Vi hittade fram till gallerian till slut. Där hängde den största flaggan jag någonsin sett. Dessutom hade de en affär som föll mig speciellt bra i smaken.

 

img_20161018_164910

img_20161018_144619

 

Efter ett par timmar på gallerian letade vi oss hem igen för kvällsmat. Buffé med tortillabröd, risröra, bruna bönor, nachos med smält ostsås och lite sallad. Detta avnjöts på plasttallrikar.

img_20161018_175903

 

I nästa inlägg får ni läsa om första dagen på konferensen!

17 Oktober – rundvandring på Georgia Tech

Efter mötet med Magnus Egerstedt gick vi alltså på rundvandring på Georgia Tech’s campus. På bilden här nedan ser ni kartan över Campus och som synes så är det stort!

img_20161017_141528

En av de stora gatorna på Campus kantades av fraternity- och sororityhus. Det ena större än det andra.

img_20161017_141202   img_20161017_141534

Här är alltså huset för Computer Science.

img_20161017_142032

Atlanta är en grön stad med mycket träd och gräs och så även Georgia Tech. Här är bilder tagna i ett av parkområdena.

img_20161017_142508 img_20161017_142751

Här har vi en skylt som skulle vara trevlig att se även på LiU!

img_20161017_142825

 

Det var väldigt kul att få se ett annat Campus. Vi fick se det som jag tidigare bara sett på film: fraternity- och sororityhus, campuspolis mm.

Nu behöver jag gå och lägga mig för att äntligen få gå på konferensen imorgon!